• Home
  • ЖЕСТОКОСТ: Актьорът Стефан Стайчев почина след грабеж и побой в дома си

ЖЕСТОКОСТ: Актьорът Стефан Стайчев почина след грабеж и побой в дома си

Актьорът Стефан Стайчев почина след побой от тумба цигани

Стефан Стайчев – актьор, режисьор, драматург и театрален директор, е починал само седмица след като навърши 82-годишна възраст. Стайчев е издъхнал в четвъртък, 18 март.

Стайчев е един от дългогодишните директори на Силистренския театър, където прекарва близо 15 години. Неотдавна той е бил нападнат, жестоко пребит и ограбен в дома си от цигани. След това зверство така и не успява да се възстанови, споделят негови близки.

„Днес напусна нашия свят един прекрасен човек – Стефан Стайчев – блестящ режисьор, дългогодишен директор на Силистренския театър, на който той не само вдъхна живот за втори път, но и превърна в голям балкански театрален център“, пишат силистренски медии.

Роден в София на 11 март 1939 г., завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ (1960). Работи като актьор в Сливенския драматичен театър а след 1966 г. – в НТ „Иван Вазов“. От 1970 г. е на режисьорска работа в Театър „София“ и преподавател по актьорско майсторство във ВИТИЗ. Специализира режисура в Москва (1972). От 1979 г. е режисьор в Силистренския драматичен театър, а от 1980 г. – художествен ръководител и директор. Създал на неговата сцена незабравими спектакли – „Живият труп“ от Л.Н. Толстой, „Бряг“ от Ю. Бондарев, „Недоразуменията на нощта“ от Голдсмит, „Цар Симеон Велики“ – автор и режисьор, „Вражелец“ от Ст. Л. Костов, „Доктор“ от Бр. Нушич, „Натан Мъдрецът“ от Лесинг, „Добруджанска рапсодия“ от Ал. Гиргинов и Ст. Стайчев, „От бесилото към безсмъртието“, драматизация Ст. Стайчев – един от спектаклите с най-дълъг сценичен живот, „Тимон от Атина“, „Златният век – Цар Симеон Велики“, „Гераците“ от Е. Пелин и много други.

Leave A Comment