• Home
  • Жена роди близнаци, а лекарите и мъжът й онемяха щом видяха бебетата

Жена роди близнаци, а лекарите и мъжът й онемяха щом видяха бебетата

Светът е голям и интересни ситуации от реалния живот дебнат навсякъде. Но замислялите сте се какви ли не странни ситуации могат да се случат и в родилното деление. Е, отговорът е – всякакви! 

Така например преди време от jenata.blitz.bg споделихме историята на Мелания и Джон, която озадачи всички. Малко след това раждането на близнаци в Китай и последвалия ДНК тест доведе до сериозен семеен раздор.

Но техните истории се оказват нищо пред преживяното от 31-годишната нигерийка Стейси. Тя й съпругът й Бабаджиде, които живеят в Лагос, вече имали 5-годишна дъщеря Демиладе, когато жената научила, че отново е бременна.

Щастието било голямо, а когато научили, че чакат близнаци момчета родителите били на седмото небе от радост. Усмивките на лицата им обаче замръзнали щом бебетата се появили на бял свят.

„През цялата бременност всичко бе наред. Децата се развиваха нормално. Получих контракции и бях приета в болница. Раждането бе нормално“, спомня си Стейси, която влязла да ражда февруари миналата година.

Тя сподели ,че на бял свят първи се появил Даниел: „Той бе с тъмна кожа и кафяви къдрици – бебе мечта. Приличаше ужасно много на кака му. Минута след това се роди и Дейвид. Тогава обаче настана суматоха в родилното. Лекарите не знаеха какво да ми кажат, какво да правят… но първоначално не ми показаха второто момченце“.

След като медиците й показали момчето младата майка не знаела как да реагира. Реакцията на мъжа й също била шокираща.

Оказа се, че Дейвид за разлика от брат му и сестра им е с бяла кожа и златисти къдрици.

„Това бе изненада за всички. За да сме сигурни, че няма грешка направихме ДНК тест на близнаците. Наши деца са – спор няма! Просто Дейвид е албинос“, споделя бащата Бабаджиде след като е преживял първоначалният шок от вида на момчетата му.

„При прегледите по време на бременността няма как да се разбере цвета на кожата на бебето или че то ще е албинос“, допълва пък съпругата му.

Албинизмът е наследствено генетично състояние, причинено от липсата на меланин – пигментът, който образува цвета на кожата, косата и очите. Той се среща във всички етнически и расови групи и нивата на пигментация могат да варират в зависимост от вида му.

Шансът да се родите дете с албинизъм обикновено варира от 1 на 3 000 до 1 на 20 000. Той може да включва различни усложнения на кожата и зрението, така че албиносите трябва да бъдат изключително предпазливи.

Дейвид има Окулокутен албинизъм (ОКА). Стейси каза, че за щастие момчето няма проблеми със здравето.

Близнаците определено приковават всички погледи в града, където живеели и често хората шушукали зад гърба на семейството, че явно е имало изневяра, за да се стигне до това, но Стейси и Бабаджиде не обръщат внимание на подмятанията.

Жената решила да направи Instgram профил на близнаците си, за да разкаже семейната им история и да вдъхне кураж на други хора.

За отрицателно време момчетата се превърнаха в интернет сензация. В страната няма детски магазин, който да не иска Даниел и Дейвид да им станат рекламни лица. Близнаците получават оферти и от чужбина.

Към днешна дата момчетата са на вече годинка. Разликата помежду им не е само в света на кожата или косата.

„Даниел е по-изразителен, докато Дейвид е по-наблюдател. И двамата са силно любознателни. Даниел е лакомник, докато Дейвид е доста придирчив към храната. Даниел е изключително игрив, а Дейвид е по-пасивен. Даниел винаги обича да играе ролята на по-големия брат“, споделя щастливата майка.

Заради необикновената история на Даниел и Дейвид е важно е да уточним, че процентът на хората, живеещи с албинизъм в Нигерия, е сред най-високите в света с прогнозен брой от над два милиона албиноси, живеещи в страната. Но въпреки статистическите данни, тази група е изправена пред сериозна дискриминация поради различен цвят на кожата.

Според статистиката над 600 000 албиноски нигерийци страдат от дискриминация и тормоз от своите семейства, съученици и връстници, което често води до ниският им социален статус и липса на образование. / jenata.blitz.bg 

Leave A Comment