21.06.2024

Здравният министър: След 10-ия ден от карантината пациентът вече не е заразен и опасен

1 min read
done

Здравният министър: Мерките срещу COVID-19 у нас са достатъчни (ВИДЕО) -  NOVA

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи: Обсъждаме възможността бързите антигенни тестове да бъдат считани за алтернатива на PCR тестовете. Министърът съобщи това пред журналисти след проверката, която осъществи, на организацията на Инфекциозната болница и координационния й център, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

“Очаквам до дни експертите да кажат с каква специфичност, чувствителност, над какъв процент бързите антигенни тестове ще могат да станат алтернатива на PCR-ите. Очакваме да кажат и дали резултати от тях, при наличие на симптоми, могат да бъдат считани за алтернатива на PCR. Да разберем дали попадат в информационната система и могат да служат за база, върху която ние да извършваме изолацията и карантинирането на гражданите с каква специфичност“, посочи министът Ангелов.

Той обясни, че цялата организация, която се опитват да създадат, не може да случи без подкрепата на гражданите.

„Казваме, че на фургоните в лечебните заведения, които са изнесени пред тях, трябва да ходят хора, които имат симптоми. По данни на лечебните заведения от сутринта около 40-45 % от потърсилите изследвания от тези фургони нямат симптоми. Просто отиват там, за да се изследват“, посочи той.

Костадин Ангелов обясни още, че е доказано, че след десетия ден от карантината на пациент с коронавирус, той вече не е заразен и опасен.

„Много ясно е разписано в заповедта – ако човек, в рамките на тези 14 дни, няма новопоявили се симптоми – температура, кашлица, задух, описани са, липса на обоняние, тогава той автоматично се връща на работното си място. Защото е доказано, че след 10-ия ден пациентите не са заразни. Има вероятност, в която може да се позитивира PCR тест след 10 ден, но пациентът не е заразен и опасен към околните“, посочи още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.