22.07.2024

Вицепремиерът Николова: От януари вдигаме пенсиите и продължаваме да даваме по 50 лева отгоре

1 min read
done

https://sosnovini.eu/wp-content/uploads/2020/11/8707.jpg

От януари пенсионерите ще продължат да взимат по 50 лева отгоре заедно с увеличението на минималните пенсии, стана ясно от думите на вицепремиерът Марияна Николова.

Това правителство е избрано, хората са гласували за това правителство и има над 1 млн. избиратели. За да продължим със социално-икономическите мерки, хората да са спокойни, трябва да има стабилно правителство и работещ парламент”, заяви вицепремиерът Марияна Николова пред БНТ.

По думите й така можем да продължим с мерките, защото всичко сочи, че кризата ще се задълбочи. “Всеки има право на протест. Като правителство, чуваме ежедневно това, което хората искат. И работим по всички въпроси. Работим непрекъснато за удовлетворяване на исканията на хората и трябва да се търсят работещи решения за да сме от полза на обществото”, допълни още Никилова.

„От социална гледна точка очакванията са да не е висока безработицата при нас – анализира тя, като физира конкретно туризма. “Около 1 514 са свободните работни места в бранша за момента. Туризмът, транспорта и преработвателната промишленост са най-пострадалите от пандемията. Специално в туризма е най-тежко положението. Мерки се взимат, но трябва да има реципрочност на помощите, както за бизнеса, така и за хората. Трябва да продължим подпомагането и през зимния сезон. И към това са насочени усилията ни”, каза още вицепремиерът, предаде Пик.

“Допълнителните 50 лв. за пенсионерите ще продължат до края на годината и от януари се предвижда увеличение на минималните пенсии. От значение и помощта за семействата за децата. Това не е нещо ново. То бе разглеждано преди година в Съвета за социална политика, но тогава не можа да залегне в бюджета за 2020 година, и сега намира място. Не става дума за нещо кампанийно. Дългосрочна стратегическа цел е това с помощта за деца, което се прави”, припомни още Николова.

По думите й чисто статистически страната ни трябва да се готви за втора вълна от коронавирус, което ще се отрази и на икономиката, а мерките трябва да се взимат превантивно.

“В целия свят се планират социално-икономически мерки. Нашите мерки бяха навременни.  Включително и за мерки по хигиенна безопасност. Доказа се, че взимаме не само навременни мерки и такива по социално-икономическата политика. Това е нещо нормално. Продължаваме и с нови и нови мерки. Преди седмица се обявиха нови мерки в размер на 150 млн. лв за малкия и средния бизнес подкрепа за предприятията, мерки за подкрепа на предприятията с оборот над 500 000 лв. Всеки има своя принос по мерките. Работим в условията на кабинет. Аз не съм политическо лице но това бе подкрепено от всички””, заяви още Николова.

По повод туристическия бранш и летния сезон, ресорният министър заяви, че единната система за туристическата информация дава публичност и статистика. Тя бе категорична, че българите са спасили сезона, който според нея е бил чудесен и очаква такъв да бъде резултатът и за зимния сезон.

“Залагаме отново на българите. Те харесват зимните ни курорти. Ситуацията се промени и само най-гъвкавите ще оцелеят. Който се преориентира и промени начина си на работа, според условията, той ще оцелее. Важни са мерките за безопасност, те са водещи. Безкомпромисни сме по отношение на това. Проверяват се непрекъснато курортите”, каза Николова и подчерта, че туристите вече търсят по-малките места за настаняване и социална дистанция. От своя страна бизнеса е реагирал бързо и се е преориентирал. Навременните мерки пък са спасили 80 процента от ресторантьорския бранш. “Това трябва да се подчертае. Не е без значение че мярката „60 към 40” в момента засяга и транспорта, което е много важно”, каза Никилова.

Тя припомни и посещението си в Хърватия, където са били обсъдени мерките, които предлагат хърватите за коронавируса. “Подписахме дългосрочен меморандум за сътрудничество във всичките видове туризъм, които можем да предложим. Тази година 30 000 повече хървати са посетили страната ни, а 64 000 българи повече – Хърватия. И там мерки са подобни. Те взаимстваха от нас видовете реклама – бързата реклама към социалните канали. Обсъдихме и правителствените мерки”, каза още Никилова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.