13.06.2024

Валери Симеонов: Президентът Румен Радев има психически проблем

1 min read
done

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов проговори пред ПИК за анти-COVID риториката на президента Румен Радев, за достатъчността на правителствените мерки срещу пандемичната зараза, както и защо Корнелия Нинова и БСП са неадекватни, сезирайки Конституционния съд за възможността в парламента да се гласува онлайн. Симеонов анализира още риска от отлагане датата за провеждане на редовни избори с оглед на карантинната ситуация в страната.

– Г-н Симионов, пореден ваш депутат – Славчо Атанасов, е с COVID-19. Това нов пример, опровергаващ коронавирусния оптимизъм на президента Румен Радев, ли е?

– Няма как да има друг отговор на този въпрос, освен че си имаме работа с много тежко заболяване. И с тежък психически проблем на президента, след като той не може да оцени това и беше една от основните причини за неглижирането в началото на мерките с изявлението си от Шипка и иронизирането на страха от коронавируса. Така че тук става въпрос за два тежки случая. Единият е пандемията, а вторият, че пак не случихме на президент.

– Вие настоявахте за драстично сериозни мерки, за сериозно затваряне на държавата. Това, което се случва сега, достатъчно ли е като превенция и като преграда срещу продължаващото разпространение на коронавируса?

– Аз самият настоявах точно за това, което беше предприето като мерки. Никога не съм настоявал за КПП-та между градовете и общините. Нито пък смятам, че към настоящия момент трябва да се ограничи всякакво движение на хората, както го направиха в Гърция и в Турция за събота и неделя. Там се затвориха тотално. Мисля, че този път, слава Богу, моите вопли, моят плач от началото на ноември, бяха чути. Жалко, че тези мерки не бяха взети, когато ги предложихме ние, от НФСБ. Това беше още на 4 ноември. А минаха три седмици, чак след три седмици, когато заболяването се разпространи тотално навсякъде, чак тогава бяха взети мерки. Можеше да се спасят човешки животи, включително страданията на стотици заболели, ако бяха взети мерките, когато ги поискахме. Защото още в края на октомври беше ясно, че нещата излизат от всякакъв контрол и че здравеопазването трудно ще поеме наплива от хиляди хора всеки ден. В това число и заболяването на медицинските работници. Това също беше грешка.

– Понасяте ли действително тази критика като управляващи?

– Това, че сме в управлението, не означава, че не трябва да казваме нещата такива, каквито са, с истинските им имена. Слава Богу, че втория път, когато го поискахме, тези мерки да бъдат въведени, бяхме чути. Основната мярка е спирането на учебните занятия, защото децата са от основните разпространители. Тъжно е да го признаем, но е така. Това е, което се ограничи. Сигурен съм, че мерките ще доведат до намаляване на заболеваемостта и смъртността, но както се очаква от специалистите, това ще стане най-рано след две-три седмици.

– Корнелия Нинова и БСП атакуваха в Конституционния съд практиката в Народното събрание да се гласува дистанционно, имат ли действително правни основания за това?

– Моят коментар е, че опозицията, политическата опозиция в парламента е ялова и импотентна. Тя не може да роди нищо смислено. Така е, защото се плъзга по повърхността на нещата и не може да преодолее повърхностното заяждане по всякакъв повод. Една истинска и сериозна политическа сила би следвало да предлага решения. БСП никога, в никой момент не е предлагала решения. Те само чакат нещо като откровеното и истинско изказване на екоминистъра Емил Димитров от петък. Видяхте, че вместо да се поиска някакъв сериозен диалог, веднага реагираха по познатия маниер на махленските клюкарки, които оплюват всичко около тях.

– Но с днешна дата Ревизоро решава проблема на Бургас с водата.

– Естествено. Искам обаче да ви припомня, че този въпрос първи го поставихме пак от НФСБ от Добрич още в началото на лятото. Ама кой да слуша?

– Колкото и ялова опозиция да са в БСП, толкова ли не схващат сериозността на COVID-ситуацията, при тях също имаше заразени – лидерката им Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Драго Стойнев, Сашо Симов и кой ли не?

– Повърхностна опозиция, нисък интелектуален капацитет, липса на отговорност. Това са като цяло хора, случайно попаднали в парламента, в законодателния орган. Това връща със страшна сила и сериозния, страшния въпрос за политическия подбор. За хората, които подбира ръководството на БСП и които праща в Народното събрание. Виждате нивото. Дори в предишното Народно събрание хората, които бяха там, особено ръководството на БСП, бяха на светлинни години от нивото на дребните заяждащи се скандалджийчета. Те просто са младежи, които напират за вниманието на Кака Корнелия. Разликата е очевадна, тя е огромна разликата, за съжаление. Но тава е резултатът от липсата на качествен подбор. Всички останали политически сили, с изключение на ДПС, където действа стадният подбор, са успели да осигурят качествени и стойностни хора, хора с професионален опит – елита на нацията. При БСП като че ли са подбирани по преданост на вожда и по кресливост. Не може да очаквате от тях сериозна и отговорна позиция. Нещо повече, те бяха другата сериозна причина, освен президента Радев, в такава степен да се игнорират рисковете от това страшно заболяване и да се неглижира то в обществен план. Същите тези хора, след като бяха въведени карантинните мерки, идваха в парламента, даже до края на октомври, без маски. Чак когато започнах да викам РЗИ да им съставя актове, тогава по чисто финансови причини те започнаха да носят маски. Искам да припомня, че даже лекари демонстративно не носеха маски, насаждайки съмнения в обществото за съществуването на болестта. Едва ли не такава болест няма. Какво се чудим, че при такива политици такова е и нивото на обществена реакция.

– Понеже вие говорите за качествения политически подбор и за ерзац депутатите в Народното събрание, има ли риск пандемичната ситуация да отложи датата на редовните избори, проф. Михаил Константинов вече визира 23 май?

– Не мога да предвидя развитието на ситуацията. Искрено и от сърце, упорито от самото начало, както знаете, настоявам за по-крайни мерки. Защото крайните мерки спасяват човешки животи, но не мога да кажа как ще се случи цялостното развитие на пандемията. Ако не дай си, Боже, нещата не намерят успокоение или подобрение, естествено, че изборите трябва да се отложат, тъй като тези избори със секциите си фактически ще бъдат поредните огнища за разсяване на заразата. Там отиват хора от най-различни възрасти, от различни поколения, с различен имунитет. Кой ще гарантира, че в секциите няма да се появи заразен, който да пипа машината и дръжките на вратите? И гледайте какво ще стане после.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.