• Home
  • В коя държава се намира най-голямото летище в Европа

В коя държава се намира най-голямото летище в Европа

В коя държава се намира най-голямото летище в Европа

Днес пътуваме по-често от всякога. Глобализацията, развитието на туризма и международната търговия, както и напредъкът в икономиките, допринасят за увеличаването на пътниците по въздуха. Летищата играят ключова роля в този процес, като предоставят бърз и сигурен транспорт. В Европа има над 100 големи летища, но кое е най-голямото от тях?

Кой е бил най-богатият българин след Освобождението Най-голямото летище в Европа по размер Летище „Шарл дьо Гол“ във Франция е най-голямото летище в Европа по площ. Намира се на 25 километра от Париж и е открито на 8 март 1974 година. Летището е наименувано по бившия президент на Франция, Шарл дьо Гол. С обща площ от 32,38 квадратни километра, то е едно от най-големите в света.

„Шарл дьо Гол“ е не само голямо по размер, но също така е едно от най-натоварените летища в света, държейки впечатляващото второ място по карго-трафик в Европа след Франкфурт.  Най-голямото летище в Европа по натовареност Когато говорим за най-голямото летище в Европа, можем да разглеждаме това определение и по натовареност.

 

Летище „Ататюрк“ в Турция е едно от най-натоварените в Европа според пътническия трафик. През 2022 година, летището посреща общо 64 486 178 пътници, като 48 591 863 от тях са международни. Това го нарежда сред челните летища в Европа по натовареност. През 2018 година в Истанбул отваря врати новото летище, което се строи с цел да замени старото „Ататюрк“ и има капацитет от около 150 милиона пътници годишно.

Защо хан Крум прави чаша от главата на Никифор? Класирането на най-голямото летище в Европа може да се определи както по размер, така и по натовареност. Летището „Шарл дьо Гол“ във Франция е най-голямото по площ, докато „Ататюрк“ в Турция се отличава с изключително висока натовареност.

Важно е да се има предвид, че тези резултати не са постоянни и могат да се променят в зависимост от различни фактори като икономическо развитие, туризъм и геополитически събития.

Leave A Comment