30.05.2024

Урок по география: Европейският град, който се намира в две страни и има две имена!

1 min read

Урок по география: Европейският град, който се намира в две страни и има две имена!

Град в Европа се превърна в атракция, след като местните разкриха, че реално се намира на територията на две държави. Да, четете добре! Има хора, които имат хол в една държава, докато други имат спалня в друга нация. Освен това граничната линия преминава през частни и обществени сгради.

Най-странният град в Европа
Белгийски град Baarle-Hertog е изключително трудно да се опише. Когато за първи път чуете хора да говорят за това място, смятате, че това е просто селище, отрязано от границата между Белгия и Холандия. Ако беше толкова просто….Но не е така.

 

Разходката из Баарле е уникално изживяване. Постоянно преминавате между Белгия и Холандия. Можете също така да видите, че няма непрекъснато номериране на къщите по белгийските и холандските улици. Име и номер на улицата могат да се появят, дори два пъти: веднъж в Баарле-Хертог и отново в Баарле-Насау. В къща границата минава точно през средата му!

Освен това, тъй като всяка къща трябва да плаща данъци в страната, в която се намира входната врата, стара традиция в Баарле е да се движи входната врата на няколко метра, ако това създаде по-благоприятна данъчна ситуация. Поради тази причина няколко семейства преместили вратата си от едната държава в другата.

Белгийски или холандски са?
Какво е нейното име. Влизате в селото и сте добре дошли не само в Баарле-Хертог, но и в Баарле-Насау. Това не са различни имена за едно и също място. Баарле-Хертог и Баарле-Насау са различни градове, но на същото място. Баарле-Хертог принадлежи на Белгия; Баарле-Насау принадлежи на Холандия.

Също толкова интересен е фактът, че Баарле-Хертог и Баарле-Насау се състоят от не по-малко от 30 Анклава. Анклав е земя, обкръжена от всички страни с територия на чужда държава. Ако тази земя е част от друга държава, то тя се нарича също и ексклав на тази друга държава.

Примери за анклави: Ватикана и Сан Марино в Италия, Лесото в РЮА. Ако анклавът има излаз на море, тогава се нарича полуанклав (Из Уикипедия).

Така в нашия случаи нещата изглеждат ето така: 22 белгийски анклава, холандски анклав и седем холандски подклави. Резултатът е сложен социален, културен и икономически микс. Въпреки че има много белгийско-холандски организации, като библиотека и културен център, другите съоръжения намаляват. Има две противопожарни сгради, две църкви, две полицейски управления и двойни разпоредби за електричество и телефонни оператори.

Според Жулиен Лиманс от Баарле-Хертог, когато отива до банята, той трябва да премине границата: „Всеки път, когато отида до банята, трябва да премина границата. За щастие няма митнически контрол ”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.