23.07.2024

Уникална къща събира погледите на българи и чужденци във Варна

1 min read

Уникална къща събира погледите на българи и чужденци във Варна

Уникална къща с миди и рапани привлича погледите на българи и чужденци във Варна. Къщата е покрита с черупки от най-различни миди.

 

На стената са изобразени Исус Христос и Богородица и Иисус.

„Никога не знаеш на какво ще се натъкнеш, докато обикаляш из уличките“, пише чужденецът, който е качил снимките. Имам късмета да живея срещу тази къща и да ѝ се наслаждавам всеки ден! Много труд и огромно желание са вложени в това красиво творение!“, обяснява варненец в социалната мрежа.

От коментарите става ясно и кое е мястото, на което се намира красивата къща. Всеки, който иска да я види, може да го направи на ул. „Никола Чернишевски“ в квартал „Трошево“, в район „Младост“.

А ето и нейната история:

В истинско произведение на изкуството е превърнал фасадата на дома си Делян Витанов от Варна. Той е декорирал къщатата си с хиляди миди и рапани. Направата на паната е отнела две години. В начинанието помагали всички в семейство.

Идеята за разкрасяването на къщата възникнала спонтанно. Най-трудно било събирането на хилядите мидени черупки и рапани, почистването и сортирането им по големина. В това начинание участвало цялото семейство. Така ден след ден с много труд и търпение Делян Витанов успял да преобрази фасадата на къщата си.

На една от външните стени е изобразена Богородица. Паното е изработено заради едно от децата на семейство Витанови – Тереза.

„Претърпя много тежка операция. И си бях обещал да купя голяма икона и да я осветя в нейна чест, но не можах да си го позволя. Реших сам да си направя“, казва Витанов пред БНТ.

С миди и рапани са украсени електромерът, кабелите, дори водосточната тръба. А на стената към вътрешния двор Делян е нарисувал образите на Левски, Ботев, Раковски и Вазов.

„Ботев и Левски съм ги рисувал, за да видят децата и да помнят, че е имало преди нас хора, които са мислили за тази държава, за нашата България“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.