13.06.2024

Този младеж днес е един от най-талантливите и харесвани актьори в България-Снимка

1 min read

Този младеж днес е един от най-талантливите и харесвани актьори в България-Снимка

На 27 април  Владо Карамазов навърши 44 години, научи Sofia24.bg. Истинското име на актьора е Владимир Александров.

Псевдонимът Карамазов е измислен от режисьорката Лилия Абаджиева още на първото му представление в Народния театър „Иман Вазов“. Псевдонимът е взет от романа на Достоевски “Братя Карамазови“.

Владимир е роден на 27 април 1979 година в семейство на спортисти. Баща му е ръгбист, а майка му е лекоатлетка. Има по-голям брат. Владо завършва Техникума по обществено хранене, където овладява кулинарното изкуство. Паралелно с това посещава актьорското студио на Бончо Урумов. Той кандидатства в НАТФИЗ и е приет кукловодство. След първи курс професор Сейкова оценява таланта му и го взима в класа си, за да учи за драматичен  актьор. Участията му на родната сцена започват в трети курс. Докато е студент в НАТФИЗ, Владо работи и като модел. 

Карамазов стана особено популярен у нас, след като се появява на малкия екран като водещ на „Сървайвър“. Има безброй роли в театъра и във филмови продукции. Освен актьор и продуцент, от 2019 г. Владимир Карамазов се занимава сериозно и с фотография. Негови фотографии са публикувани в престижни  платформи и печелят награди. Негово хоби и страст са също така и пътешествията, гмуркането и пистовите мотори. 

Печели награда „Икар“ през 2022 година за водеща мъжка роля за Кандидатът в „Опашката“ от Захари Карабашлиев. През 2017 година е с номинация за Аскеер за „Водеща мъжка роля“ за ролята на Ален Рей в „Богът на касапницата“ от Ясмина Реза. През 2013 печели награда „Златен век“ за принос в културата от Министерство на културата. През 2011 – награда „Иван Димов“ за високи постижения в сферата на изкуството от Фонда за талантливи млади актьори към Фондация „Млади български таланти“.

През 2011 година – номинация за Аскеер за „Поддържаща мъжка роля“ за ролята на Кристиан дьо Новилет в „Сирано дьо Бержерак“ от Едмон Ростан. През 2011 година – номинация за „Икар“ за ролята на Кристиан дьо Новилет в „Сирано дьо Бержерак“ от Едмон Ростан. През 2003 година – номинация за Аскеер за „Изгряваща звезда“ за ролята на Иван Сенебирски в „Албена“ от Йордан Йовков, постановка Иван Добчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.