23.07.2024

Тотален обрат: Студове, мъгли и дъжд удрят България след тази дата

1 min read

Тотален обрат: Студове, мъгли и дъжд удрят България след тази дата

„Много необичайно съвпадение на едно и също развитие на атмосферата в един и същ район.

Този лош късмет дали не е някаква тенденция за бъдещето на този регион, защото и двата циклона, които донесоха проблемите на хората в Гърция, се подхранваха от много топлата вода на Средиземноморието в тази част на годината.

Тя беше с 3-4 градуса над нормалната. Очакванията са, че и през следващите години ще бъде така“.

Това коментира в ефира на bTV климатологът Симеон Матев.

 

„Няма да е изненада, ако тези ситуации ще бъдат по-чести. По-топлата вода е един от факторите“, добави той.

 

„Обръщам внимание върху голямата площ, на която падат валежите в Гърция. У нас те са по-точкови и на по-малка площ. Почти цяла Централна и Южна Гърция е обхваната от валежи над 70 милиметра. Това е огромно количество вода. 260 милиметра са 26 големи кофи, изсипани върху един квадратен метър. Умножете по площта, върху която се извалява, това е тонове вода, която помита всичко по пътя си“, посочи климатологът.

 

„Центърът на циклона „Елиас“ отслабна и през следващите часове ще се премести към Турция. Възниква въпросът до какво ще доведе там. У нас вчера в района на Странджа имаше валежи над 30-50 литра, което е сериозно количество, но бързо затихна ситуацията. Може и Черно море да започне да оказва влияние. То също е с 3 градуса над нормата“, каза още Симеон Матев.

Какво да очакваме времето у нас?

„Октомври ще започне с топли температури. Ще има температури от 26 до 31 градуса до 4 и 5 октомври. На 5 октомври есента по-настойчиво ще покаже кой трябва да е господар – ще има застудяване, а температурите ще паднат с до 10 градуса. Сутрините след 5 октомври ще са есенни, ще има сутрешни мъгли“, обясни климатологът.

„Септември тази година е бил много по-топъл от обичайното, но не е най-топлият. Най-топъл е бил през 1994 година. Лятото тогава продължава до края на септември. Има и други години с подобна аномалия – 1918 година, но ние не си я спомняме. Средната температура за този септември е по-висока от тази за юни, което е стресиращо“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.