22.06.2024

Светило в медицината: Българи яжте кисело зеле, помага за борбата с вируса

1 min read
done

https://sosnovini.eu/wp-content/uploads/2020/11/D09AD0B8D181D0B5D0BBD0BE-D0B7D0B5D0BBD0B5.jpg

Клинични изследвания посочват, че консумацията на кисело зеле и ферментирали храни могат да ни предпазят от инфекция, както от сезонни грипове и настинки, така и от коронавирус.

Изследванията свързват консумацията на ферментирали зеленчуци с по-нисък риск от смърт от COVD-19, предава Дарик.

Клиничният гастроентеролог и учен д-р Антъни Хобсън обяснява, че червата – най-големият имунен орган са на първа линия в битката с бактериите и вирусите. „Ферментиралите храни са богати на пробиотични бактерии, което подобрява здравето на червата и имунния отговор на организма“, категоричен е той.

Диетолозите отдавна твърдят, че богатата на плодове и зеленчуци диета може да предотврати хронични заболявания и дори да предпази от усложнения при инфекциозно заболяване.

Белодробният специалист д-р Жан Буске от Университета Монпелие във Франция е на мнение, че киселото зеле е много ефективно в борбата с COVID-19.

Изследване, публикувано в списание Clinical and Translational Allergy, установява, че страните, в които ферментиралото зеле е било неразделна част от храненето на хората, имат значително по-малко смъртни случаи от болестта. Буске и неговият екип от изследователи са се фокусирали основно върху смъртността в европейските страни, но също така са обърнали внимание и на Южна Корея, където традиционното ястие кимчи (друга разновидност на ферментирало зеле) е част от националната кухня.

Разковничето се крие в начина, по който коронавирусът взаимодействат с ензима ACE2. Този протеин се прилепва към клетките, разположени на повърхността на белите дробове и започва да образува джобове или малки отвори в органа. SARS-CoV-2 със своята агресивност има способността да отключва ACE2 рецептора и да навлиза в белите дробове. Ето как започва вирусът – SARS-CoV-2 нахлува в белите дробове и започва да прави свои копия.

Смята се, че когато се консумира кисело зеле в големи количества, това намалява нивата на ACE2 в организма, което ефективно затруднява навлизането на вируса. В допълнение, киселото зеле също има високо съдържание на антиоксиданти, а това има важна роля в подпомагането на имунната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.