23.07.2024

Снимка на лекар, прегърнал старец в Covid отделение, разплака мрежата

1 min read
done

Снимка на фотографа Го Накамура от “Гети” разплака социалните мрежи и показа нагледно как изглеждат празниците за пациентите и лекарите в COVID отделения по цял свят.

На снимката виждаме възрастен мъж, пациент с коронавирус, който плаче и е прегърнат от лекар в защитно облекло. Трогателният момент беше запечатан в американския Ден на благодарността – празник, който традиционно се свързва със семейни събирания.

Лекарят на фотографията д-р Джоузеф Варън от Хюстън, Тексас, разказа за тъжният момент. “Подготвях се да вляза в моето COVID отделение, когато видях този възрастен мъж. Той беше станал от леглото си и се опитваше да излезе от стаята. Мъжът плачеше”, разказа Варън пред Си Ен Ен p>

Лекарят се приближил към него и го попитал защо плаче. “Отговори, че искал да бъде със съпругата си. И аз просто го прегърнах. И аз бях тъжен в този ден”, казва Варън.

Той споделя, че е изключително трудно да изградиш пълноценна връзка с пациентите си по време на пандемията и това плаши много от тях: “Представете си, намирате се в стая, в която лекарите влизат само със скафандри. Не си общувате с други хора лично, само по телефона и то ако имате късмет.”

За възрастните хора е особено трудно. Повечето са изключително самотни, чувстват се изолирани, споделя Варън.

След Деня на благодарността имало един пациент, който се опитал да се промъкне през прозореца: “Те са изолирани до степен, в която искат да напуснат. Това е много тъжно”.

Лекарят казва още, че възрастният мъж от снимката се е справил много добре с вируса и може да бъде изписан от болницата през уикенда.

“Имаме толкова много пациенти, че понякога не можем всички да се прегърнем, да се хванем за ръце или поне да се опитаме да бъдем хора”, казва още Уорън, който навършва 256 последователни дни работа в понеделник.

Медикът споделя и своето “разочарование” от неспазването на основните хигиенни мерки за предотвратяване на разпространението на вируса: използването на маски, дистанция и измиване на ръцете.

“Хората правят всичко погрешно: ходят по барове, ресторанти, търговски центрове, това е лудост “, казва той.

През ноември Тексас стана първият щат, надхвърлил един милион случаи на положителен коронен вирус от началото на епидемията, натрупвайки повече от 21 800 смъртни случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.