Словения забрани една от вakсините заради починало момиче на 20 години

Facebook

[ad_1]

Словения спря ваксината на “Янсен” заради починало 20-годишно момиче след имунизация. Решението обяви министърът на здравеопазването Янез Поклукар, съобщава македонското електронно издание МКД, като се позовава на местни медии.

,,Ще предложим ваксинацията с тази ваксина да бъде правена само при изрично искане и с подписа на лицето”, обяви Поклукар на пресконференция, като не изключи възможността подобно решение да бъде взето и за ваксината на “АстраЗенека “поради странични ефекти.

Причината за смъртта на 20-годишната Катя от Любляна, която почина в края на септември, несъмнено е свързана с ваксинацията срещу COVID-19 с векторната ваксина “Янсен” на производителя “Джонсън & Джонсън” потвърди във вторник специална лекарска комисия, сформирана веднага след трагичния инцидент. Решението и на петимата членове на комисията е единодушно и бе чакано от словенското общество, разтърсено от смъртта на младата жена, която не е имала придружаващи заболявания.

Младата словенка почина в болницата в края на септември, по-малко от две седмици след ваксинацията, от съсирек и кръвоизлив в мозъка. След преглед на документацията комисията заключи, че лечението ѝ в болницата след спешния прием е било правилно и че е направено всичко за нейното спасяване.

Това е вторият потвърден смъртен случай в страната като пряка последица от съсирване и кървене в мозъка. През пролетта на тази година заради усложнения след ваксинация с “Янсен” почина съпруга на словенски дипломат, припомня “Фокус”.

[ad_2]

Source link

Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *