• Home
  • След 10 години живот в колиба семейство от Стожер получи фургон от Фондация „Милостиво сърце”

След 10 години живот в колиба семейство от Стожер получи фургон от Фондация „Милостиво сърце”

Тричленно семейство от добричкото село Стожер получи фургон за живеене от Фондация „Милостиво сърце”, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на организацията Александър Иванов. Досега  57-годишната Радка и синовете й Михаил, на 35 години, и Радослав на 33 са живели в колиба при крайно тежки условия повече от 10 години.

Иванов получава сигнал за бедстващото семейство преди около 20 дни. Обажда му се собственичката на кравеферма „Милкана” в Стожер Милка Василева. Разказва, че от известно време един от братята работи при нея. В розговор той й се оплаква, че предната вечер е замръзнал. Василева решава да види при какви условия живее. „Сподели, че просто е плакала с глас”, каза председателят на Фондация „Милостиво сърце”.

След получаване на сигнала и снимки, които му изпраща собственичката на „Милкана”, той също посещава мястото. „Намирал съм бездомници в подлези, в изоставени къщи и строежи, но такава мизерия и такъв ужас не съм виждал”, сподели Иванов. По думите му самата колиба е направена от найлони, юргани, стари килими, пътеки. Вътре има две легла и малка печка на дърва. Радка споделила, че през зимата в колибата е много студено. Когато завалял сняг и заради запалената печка се топял върху нея и синовете й започвали да падат ледени капки.

В момента на посещението на Александър Иванов жената готвела в малка тенджерка дадени и от добри хора картофи и грах за синовете си. Топлела вода в кофи, в които перяла. Семейството нямало вода и ток в колибата, вземало вода от близък кладенец. Колибата е висока около 1.20 метра, за да влезеш в нея трябва да се наведеш, все едно е хралупа, каза председателят на Фондацията.

„С всеки случай се запознавам лично. Защото има хора, които стоят и чакат да им се помогне, мързеливи са”, сподели Иванов. Направило му впечатление, че въпреки мизерията в колибата е много чисто, леглата са оправени, опънати. До нея има дворче, в което жената си сее картофи, лук, чесън. В залепено до колибата помещение отглежда 5 кози.

Александър Иванов организира бърза кампания сред близки и приятели за набиране на средства. Събрани са около 4 000 лева, които са за закупуването на фургон и пренасянето му до мястото където живее семейството. Фургонът е възможно най-големият намерен – около 20 квадрата. Геодезисти безвъзмездно измерват и определят мястото, което е собственост на семейството, за да бъде поставен на него фургонът.

Добри хора помагат за обзавеждането. На пода е поставена ламарина тъй като се отоплява с печка на дърва. Във фургона има три легла, двете от които с ракли, канапе, печка, две маси. В момента няма ток и вода, проблемът ще се разрешава тепърва. Закупена е малка соларна система, за да може вечер семейството да е на светло. Близка на Иванов предоставя средства, с които е закупен един тон дърва.

Председателят на Фондация „Милостиво сърце” разказа, че заради хората, които са влизали във фургона докато са пренасяли мебелите ламарината е била цялата в кал. „Когато отидох за пореден път жената беше излъскала всичко, грам боклук нямаше. Това говори много добре за нея – че полага усилия да се избавят от тежкото положение, в което са изпаднали”, сподели Иванов.

Leave A Comment