• Home
  • Синоптик бие тревога: Студ и виелици сковават страната от днес

Синоптик бие тревога: Студ и виелици сковават страната от днес

В понеделник очакваме на много места от страната да има валежи от сняг. Това прогнозира пред БГНЕС Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). “С понижението на температурите, което очакваме с вятър от северозапад, а в Източна България – от североизток, ще нахлува студен въздух. В почти цяла Северна България ще има в снеговалежи. Те ще са от мокър и тежък сняг, който в комбинация със силния вятър ще създаде доста тежки условия. Може да има счупени клони на дървета, откъснати кабели. Има условия за виелици и навявания“, предупреди метеорологът. Прогнозата предвижда още, че с понижението на температурите и утихването на вятъра в края на деня на много места да има условия за образуване на лед. „Всички шофьори да бъдат подготвени за зимния сезон, да бъдат отговорни към себе си и другите“, призова Мартин Славчев и допълни: „Такова е времето за изпроводяк на ноември. След утре вечер валежите от запад ще започнат да спират, облачността ще се разкъса. Най-късно това ще е на изток, по Черноморието все още ще има превалявания от сняг“.

По думите му декември ще започне без валежи, с разкъсвания на облачността, но ще бъде доста студен. „Сутрешните температури ще са отрицателни в цялата страна, а дневните ще се колебаят около минус 1 и 4-5 градуса. Тази обстановка ще се задържи до към сряда, когато ще имаме леко затопляне и нахлуване на малко по-топъл въздух“, прогнозира още той. Във вторник валежите навсякъде ще спрат, към обяд – и по Черноморието, където дъждът също ще премине в сняг. Облачността ще се разкъсва и в много райони ще намалява. Студено време с минимални температури между минус 6° и минус 1°, а дневните ще са почти без промяна – в по-голямата част от страната между минус 1° и 4°. В сряда вятърът ще отслабне, в отделни райони и ще стихне. Сутрешните температури ще се понижат още, в районите в Северна България, където снежната покривка ще се задържи, до около минус 10°, в останалата част от страната ще бъдат между минус 7° и минус 2°. Дневните температури ще са между 0° и 5°, в отделни райони на Северна България – и малко под нулата. В четвъртък от юг-югозапад над страната ще започне да се пренася топъл въздух. Сутрешните ще са ниски – между минус 8° и минус 3°, дневните – предимно между 2° и 7°. Жълт код за дъжд, сняг и силен вятър е обявен за цялата страна в понеделник, сочи справка в сайта на НИМХ. Жълт код за интензивни валежи е в сила за областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, където се очакват значителни количества дъжд – 20-30 л/кв. м, на отделни места и повече. Предупреждение за сняг и обилни дъждове е валидно за областите Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град.

Там ще вали дъжд, който с понижението на температурите на места ще премине в сняг. Жълт код за сняг е обявен за областите Видин и Плевен, както и за още 12 области, за които важи и предупреждение за силен вятър – Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, на чиято територия в Стара планина и Предбалкана ще вали сняг, по планинските проходи ще има условия за заледявания, а в комбинация със северен вятър – и за виелици, а също за Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич, където ще има валежи от мокър сняг, след обяд – значителни по количество, ще се образува снежна покривка 5-15 см, ще духа умерен до силен вятър от север-североизток и ще има условия за виелици и навявания, както и за образуване на лед. Жълт код за силен вятър над морето важи за крайбрежието на област Варна, както и за Бургас и Добрия, където е валидно и предупреждение за силно вълнение. Там се очаква се усилване на вятъра от север-северозапад с пориви 14-19 м/с(7-8 по Бофорт) и вълнение на морето 3-4 бала.

Leave A Comment