• Home
  • Синоптици: Студ, сняг и бури ще вилнеят и през март, няма да се размине

Синоптици: Студ, сняг и бури ще вилнеят и през март, няма да се размине

Лошото време със зверски студ и преспи няма да приключи с края на Малък Сечко. В момента виелици и ниски температури са сковали Западна и Южна Европа. Очаква се бури да вършеят от Франция през Италия в посока към Балканите и през месец март. Това твърди метеорологичната служба AccuWeather в прогнозата си за предстоящия сезон, пише “24 часа”.

След един от най-снежните зимни сезони за последните пет години в Северозападна и Централна Европа много европейци очакват с нетърпение пролетта, но тази година тя ще закъснее, пише AccuWeather. Не са изключени снеговалежи в цяла Европа и през март

<

Най-обилният снеговалеж в Гърция от 12 години насам предизвика прекъсвания в електрозахранването, обърка транспорта и блокира хора в домовете им, съобщи Ройтерс. Студен фронт обхвана Гърция още в събота и понижи температурите до минус 20 градуса в северната част.

Необичайно обилен снеговалеж покри Атина, а властите предупредиха гражданите да не напускат домовете си вчера сутринта. Здравните власти отложиха всички ваксинации срещу коронавируса в по-широкия регион на Атина – Атика, заради лошото време.

Една линия на атинското метро бе спряна, а повечето автобуси бяха изтеглени от улиците на Атина от съображения за сигурност. Снегорини и камиони със сол чистят улиците в центъра.

 

Снегът е много рядък в гръцката столица, особено толкова обилен снеговалеж. В някои части на Атина спря токът заради пострадали електропроводи.

В цялата Гърция заради снега са затворени десетки регионални пътища. В Северна Гърция температурите паднаха до минус 20 градуса в Козани, а на островите задухаха северни ветрове, достигащи скорост до 118 км/ч, предаде АП.

Силен снеговалеж удари и северозападната и централната част на Турция, като предизвика километрични задръствания в Анкара и Истанбул в понеделник. Ден преди това в най-големия турски град падна голямо количество сняг, часовете в учебните заведения бяха отменени до сряда, а фериботната връзка през Босфора беше прекъсната. На места преспите достигат 50 см. Движението е затруднено, образуваха се големи задръствания.

 

Колапс на трафика се наблюдава и в столицата Анкара, където циклонът също причини обилен снеговалеж. Движението по редица магистрали е парализирано, а в столицата значително се увеличи броят на леките катастрофи поради заледяване.

Синоптиците прогнозират, че снеговалежът в Истанбул и Централна Турция може да продължи още 5 дни.

Сурова зима налегна и Америка. Рекордни студове има в 24 града в САЩ – до минус 38° са измерени в Минесота. Арктически студ остави без ток 8 милиона души в Тексас и Мексико. Президентът Джо Байдън обяви извънредно положение заради студа в Тексас.

 

До края на пролетта бурите ще утихнат, но до май ще причинят щети в Южна Европа, твърди синоптикът Тайлър Ройс от AccuWeather. В региона се очакват обилни валежи от дъжд. Насочилите се към Средиземно море бури ще бъдат придружени от проливни дъждове и гръмотевици в цяла Италия и по западното крайбрежие на Балканския полуостров. Това може да увеличи риска от наводнение до началото на пролетта.

В Източна Европа през пролетта ще има по-топли дни, сочат прогнозите. В този регион може да има и студени вълни, които да траят по няколко дни, преди да се върне топлото време.

Leave A Comment