• Home
  • Самотен баща осиновил момиче със синдром на Даун, отхвърлено от 20 други семейства

Самотен баща осиновил момиче със синдром на Даун, отхвърлено от 20 други семейства

Съдбата на малката Алба била трудна от самото й раждане: от нея първо се отказала майка й, а после била отхвърлена от 20 потенциални приемни семейства.

Историята на нелекия път на италианеца Лука Трапанезе към осиновяването на новороденото момиченце се разпространила с шеметна скорост из социалните мрежи поради няколко причини, най-важната от които е фактът, че социалните служби не дават често право на опека на самотен хомосексуален мъж. Но пък те са направили изключение за Лука и това е страхотно!

В Италия, както и в повечето страни от света, осиновяването за хомосексуалисти и самотни родители е доста трудна работа.

41-годишният Лука дори публикувал книга, в която разказва за всички препятствия, които се наложило да преодолее, за да стане баща на Алби – момиченце със синдром на Даун.
Той обяснил, че неговият случай е особен, защото „разрушава стереотипите за бащинството, религията и семейството“.

Лука осиновил Алба когато тя била едва на 13 дни, но заради състоянието й се били отказали вече над 20 семейства.

Самият Лука работил в много центрове за грижи за хора със специални потребности и винаги искал да стане баща. Ето защо, въпреки липсата на партньор, той решил да не се отказва от осиновяването на Алба, която вече се наслаждава на щастлив дом със своя баща.
Благодарение на него това момиче, което обича да играе и танцува и да се наслаждава на общуването с други хора, има прекрасно бъдеще.

Синдромът на Даун – НЕ е болест, а сложно генетично състояние, обясняват от downsyndrome.bg. То не се лекува и не причинява страдание. Детето се е родило такова, защото по време на зачеването в неговите клетки се е образувала допълнителна 47-ма хромозома. Именно затова се появяват редица физиологични особености, заради които детето ще се развива по-бавно от връстниците си.

Синдромът може да бъде придружен от други заболявания, но ако детето получи адекватна медицинска грижа и неговите родители се занимават активно с него, могат бъдат постигнати прекрасни резултати.Въпреки, че Синдромът на Даун не се лекува, в последните десетилетия научни екипи провеждат сериозни изследвания по идентифицирането на гените в 21 хромозома, които водят до специфичните белези на генетичната аномалия. В публикациите им се изразява увереност, че много от проблемите, които са характерни при Синдром на Даун, е възможно в бъдеще да се коригират и предотвратят.

Leave A Comment