• Home
  • Само слагам 1 капка и прозорците стават невидими от чистота и няма търкане с часове

Само слагам 1 капка и прозорците стават невидими от чистота и няма търкане с часове

Само слагам 1 капка и прозорците стават невидими от чистота и няма търкане с часове

В топлите слънчеви дни всяко петно ​​прах по прозореца е ясно видимо, поради което прозорците обикновено се мият доста по-често отколкото през есента и зимата. Днес ще ви кажем една тайна как правилно да миете прозорците, така че да няма петна по тях.

Всяка домакиня има свой собствен начин на миене на прозорци и не винаги е възможно работата да се доведе до идеала с помощта на специални инструменти. Ще споделим с вас ефективни домашни продукти, които ще удължат чистотата на прозорците и ефективно ще се справят със замърсяването.

Как да миете прозорци

На първо място, трябва да изберете добър ден. Няма смисъл да миете прозорците при дъждовно или ветровито време. Нашите баби и майки се запасяваха с вестници , правеха обичайния сапунен разтвор и миеха прозорците. Именно вестникът позволяваше да се избягват петна и да се търкат добре прозорците.

Сега има безкрайно количество стоки като парцали от микрофибър, стъргалки за прозорци, магнитни четки, уреди и всякакви перилни препарати.

От този списък трябва да се отделят парцалите от микрофибър – такива за многократна употреба изтриват петната добре и не надраскват повърхността, поради което често се използват за миене на автомобили. Ето защо с тези евтини устройства можете да изчистите доста неща 

Измиване на прозорци с глицерин

Ще имаш нужда от

1 капачка омекотител за тъкани
100 мл топла вода
1 супена лъжица глицерин
кърпа
стъргалка за прозорци

Изсипете капачка от омекотителя в малък пластмасов съд и го разредете с топла вода. Добавете глицерин към сапунения разтвор и разбъркайте всичко старателно.

Оставете разтвора да за 15 минути, след което продължете с измиването на прозорците.

Достатъчно е да нанесете няколко капки от продукта върху парцал и да го разтриете внимателно през прозорците. Разбира се, по-добре е първо да избършете прозорците с влажна кърпа, за да премахнете слоят мръсотия, след което да използвате продукта. Благодарение на глицерина, прахът няма да се залепи за стъклото, а прозорците ще останат чисти за дълго време.

 

Измиване на прозорци с оцет

Ще имаш нужда

1 ч.л. препарати за миене на съдове
500 мл вода
70 мл оцет

Смесете оцетът, водата и препарата. Напръскайте разтвора върху прозореца със спрей бутилка и го избършете със сух парцал.

Миене на прозорци с амоняк

Ще имаш нужда

2 с.л амоняк
400 мл вода

Носете ръкавици и респиратор, защото миризмата на амоняк е много рязка. Смесете водата с амоняк. Поставете разтвора върху прозореца и го избършете с мека кърпа или салфетка.

Много продукти за почистване на прозорци се правят на базата на амоняк. Справя се със силните замърсяване, дезинфекцира добре повърхността и премахва никотина залепнал по прозорците. 

 

Миене на прозорци с нишесте

Ще имаш нужда

1 супена лъжица нишесте
1 литър вода

Разредете нишестето в топла вода, след което нанесете продукта върху мръсните прозорци. Оставете разтвора да изсъхне, след което избършете прозорците с мека кърпа, за да премахнете следите от нишесте. Този инструмент ще бъде оптимален, ако не понасяте остри миризми. Можете да използвате и обикновени сурови картофи. Трябва да нарежете картофите наполовина и да разтриете с тях прозорците. След това отстранете остатъците от нишесте с парцал.

Както можете да видите, има много алтернативи на закупените перилни препарати, а някои от тях са много по-ефективни. Можем да кажем с увереност, че нито един от тях не оставя петна по прозорците. Измили ли сте вече прозорците тази година?

Leave A Comment