• Home
  • Роптаем срещу мерките у нас, но ето какво се случва в Германия и Белгия от днес

Роптаем срещу мерките у нас, но ето какво се случва в Германия и Белгия от днес

https://sosnovini.eu/wp-content/uploads/2020/11/screenshot96585.jpg

От днес в Белгия влизат в сила допълнителни мерки срещу разпространението на Ковид-19.

Предвижда се поне до средата на декември всички магазини, които не предлагат „основни“ стоки, да затворят. Работата от дома става задължителна, училищата няма да отворят врати поне до 15 декември.

По най-нови данни в Белгия на ден от Ковид-19 умират средно по над сто души и броят на жертвите от епидемията вече доближава 12 хиляди.

Един от трима изследвани се оказва заразен.

Лекари съобщават, че заради недостиг на легла и апаратура вече има болни, които издъхват от липса на необходима и навременна грижа.

В цялата страна е в сила вечерен час, различен за отделните региони (от полунощ до 5.00 ч. във Фландрия и от 22.00 ч. до 6.00 ч. в останалите области).

Няма да работят магазините за облекло и обувки, фризьорските салони и всички други търговски обекти, които не предлагат храна, напитки или стоки за бита.

В светлите часове на денонощието няма ограничения за свободата на движение, но са в сила мерките срещу струпването на хора. Спортуването и разходките на открито са разрешени при спазване на противоепидемичните изисквания.

Френскоезичната обществена телевизия ЕрТеБеЕф съобщи, че въвежда задължение всички водещи, репортери и гости в студиото или на външни снимачни площадки да носят маски.

Ще бъде допускано изключение само за водещите, които работят в студиото сами. Подобен подход предприеха и други белгийски и френски медии с желанието да убедят гражданите в необходимостта да спазват предпазни мерки навсякъде.

Подобно е положението и в Германия, където случаите също растат лавинообразно бързо. 

Частичната карантина, която влиза в Германия от днес до края на месеца, включва затваряне на дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес зали.

Ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи, козметични услуги и масажни студия също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени. 

Отворени остават и училищата и детските градини. Новите ограничения предвиждат хората да могат да излизат на обществени места само с членове на своето и още едно домакинство.

Магазините остават отворени, но в тях ще могат да влизат само ограничен брой клиенти – по един човек на 25 квадратни метра.

Германия също ще прави преоценка на ситуацията след първите две седмици от въвеждането на ограниченията и ще прецени дали някои от ограниченията да отпаднат. Новите мерки ще струват около 10 милиарда евро, които ще бъдат изплатени като помощи на засегнатите.

Leave A Comment