30.05.2024

Родни овцевъди обявиха колко ще струва агнешкото за Великден

1 min read

Родни овцевъди обявиха колко ще струва агнешкото за Великден

Между 25 лв. и 29 лв. за килограм ще струва агнешкото месо за великденските празници. Точната цена ще зависи от разфасовката.

 

Това заяви в „Денят започва“ Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Той увери, че цената на агнешкото месо тази година ще остане почти без промяна, като, ако има увеличение, то ще е минимално.

Овцевъдите у нас настояват за по-стриктен контрол на вноса на агнешко месо от Северна Македония. В противен случай се заканват за блокират ГКПП „Кулата“ на 31 март.

 

Агнешкото месо родно производство е достатъчно, за да задоволи пазара за великденските празници, без да се налага внос. Това коментира Димитър Добрев от Айтос, председател на сдружението за развъждане на млекодайни овце в България.

По думите му обаче вносителите често се опитват да подбиват цените:

„Другите вносители не спят, веднага бързат да залеят залеят пазара и да подбият нашата цена, но ние произвеждаме достатъчно агнешко, за да задоволим пазара.

Който искам, може да дойде директно във фермата да си го вземе, може да си го избере на килограми, така че агнешко си има.

Цената сега е добра, въпреки инфлацията. Рандемана на месодайните агнета е по-голям, нашите млечните е малко по-малък, но вкусовите качества не са лоши“, посочи той.

До 4 април върви кампания за износ на българско агнешко за Италия, посочи още Димитър Добрев. Изнасяме го на цена от около 10 лева за килограм на едро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.