30.05.2024

Разпети петък е! В никакъв случай недейте да…

1 min read

Разпети петък е! В никакъв случай недейте да...

Днес е Разпети петък! Това е най-тежкият и тъжен ден от Страстната седмицата. Това е денят, в който Исус Христос е разпнат на кръст, за да изкупи греховете на човечеството.

На този ден прокураторът на римската провинция Юдея Пилат Понтийски заявява пред тълпата, че Христос не е виновен и нарежда на войниците си да го малтретират, за да предизвика съжаление сред хората с вида си.

Показва го два пъти пред народа и предлага да го пусне според обичая. Тълпата обаче отказва и с викове „Разпни го!“ иска смъртта му. Опасявайки се от бунт, Пилат потвърждава смъртната присъда, която е произнесена пред народа.

Христос е поруган от войниците на Пилат и тълпата и приема смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат. Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки.

Веднага след разпъването му последват слънчево затъмнение, а след това и земетресение.

В този ден от Страстната седмица Божият син е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която се поставя огромен камък.

Вярващите отбелязват деня със специален ритуал – ходят на църква и минават три пъти под масата за здраве. Така почитат саможертвата на Исус, защото “изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е принесен в жертва за греховете на цялото човечество”.

В храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Исус Христос.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг: църквата повелява да не се яде и пие вода. На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Вечер в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Християните се покланят на плащеницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господа.

По време на вечерното богослужение Плащеницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено опело Христово. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.