13.06.2024

Радост за пенсионерите днес, вижте защо

1 min read

Радост за пенсионерите днес, вижте защо

Изплащането на пенсиите през октомври 2023 г. чрез пощенските станции ще започне на днес, 9 октомври и ще завърши на 20 октомври (петък), предаде dariknews.bg.

Пенсиите продължават да са най-големият разход на държавата и през 2023 г.

Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 9 октомври 2023 г.

Датата за изплащане на обезщетенията за безработица през този месец е 16 октомври (понеделник).

Информацията за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира всеки месец и е достъпна през интернет страницата на института, рубрика „Календар на плащанията“

Расте броят на българите, които получават пенсия и от универсален пенсионен фонд или т.нар. втора пенсия. Пенсиите от НОИ се индексират веднъж годишно по т.нар. швейцарско правило, ако няма друго прието решение за преизчисление.

Според портала Pariteni.bg допълнителната пожизнена пенсия за старост също се актуализира веднъж годишно към последния работен ден на месец ноември, като гарантираният й размер не се променя. Информацията е от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Пенсията се актуализира в зависимост от техническия лихвен процент, въз основа на който е изчислен нейният размер и реализираната доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии (ФИПП) за дадено дружество през периода, за който се отнася актуализацията, на годишна база.

Актуализацията се извършва по решение на изпълнителните директори на компанията, с не по-малко от 50 на сто от превишението на реализираната доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии през периода, за който се отнася и техническият лихвен процент, въз основа на който е изчислен нейният размер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.