23.07.2024

Проф. Ваня Добрева: Защо България не може да закупи ваксина от Русия като Унгария?

1 min read
done

https://sosnovini.eu/wp-content/uploads/2020/11/screenshot303576.jpg

Каква е пречката да купим ваксини от Русия, това коментира на профила си във Фейсбук проф. Ваня Добрева. 

Бившата депутатка от БСП и зам.-министър на образованието разби на пух и прах обвиненията защо трябва да чакаме за ваксина от САЩ, вместо да направим като Унгария.

Ето какво смята тя:

“Днес прочетох, че другата седмица Унгария внася ваксини от Русия! Унгария, която е член на ЕС, не може да чака шест месеца американската ваксина, тъй като животът на унгарските граждани стои преди всички европейски договорености!

Но това е Унгария, която винаги се позовава върху своя остатъчен суверенитет, когато става дума за национален интерес!

Преди време си позволих да призова  поне Парламентарната група на БСП да реагира по този въпрос и да предложи закупуването на готови ваксини от Русия или Китай.

Надявах се, че нашите ръководители са осъзнали, че социализмът е дълбоко хуманистична идеология, в центъра на която стои човешкият живот, любовта към човека, страданието заради неговите болки и участ, солидарност с неговите тегоби и мъки.

Надявах се, че ще бъдат потърсени действително отговорни решения за справяне с тежката криза, а не декларации, които галят опозиционното ухо, но нищо не решават.

И така. Отново ще попитам: защо България не може да закупи ваксина от Русия? Още повече, ваксинирането не е задължително, и който не иска – да не се ваксинира. Разбира се, след половин година, когато бъде готова американската ваксина или ваксината на Pfizer, България ще закупи и от тях.

Ваксината обаче е наложителна сега! И е далеч по-необходима от новите бойни самолети или новите бойни кораби…

Не разбирам обаче страха да бъде поставен този въпрос? Да се окаже обществен натиск върху правителството?

Или България е толкова зависима, че дори и ваксина от Русия не може да закупи? Тогава за каква свобода и демокрация говорим?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.