16.06.2024

Проф. Петрова: Едно по едно отпадат лекарствата срещу К-19, единственото спасение е…

1 min read
done

Проф. Петрова: Едно по едно отпадат лекарствата срещу К-19, единственото спасение е...   - 0

Прототипът на българската ваксина срещу К-19 ще бъде готов до края на годината. Това каза проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.   Директор на Института по микробиология на БАН определи като обезпокоителен факта, че за последните седмици на ноември е отчетено двойно увеличение на смъртните случаи в страната. По думите й на това може да се противодейства с ваксина.

„Както виждате, започнаха да отпадат едно по едно лекарствата, за които се смяташе, че могат да противодействат на болестта. А ваксините се прилагат масово от 70-80 години и ме учудват хората, които се отнасят скептично към тях. Трябва да се има предвид, че тези ваксини не са чисто нови, фирмите, които ги разработват, вече имат опит с предишни вируси. Даде се голям тласък на научните групи, за да действат по-бързо, но тези ваксини ще минат през всички етапи на узаконяване и едва тогава ще влязат в употреба“, добави още проф. Петрова. Първите хора, които трябва да получат ваксина против К-19 според нея, са хората на първа линия – лекари, учители, както и хората, които са в рискова група.

„Масовата ваксинация ще доведе до така наречения стаден имунитет, тъй като все още не е ясно как ще премине това заболяване. Ваксината изцяло ще защитава от заразяване. Нейният принцип на действие е организмът да се срещне с вирусните антигени, да се обучи имунната система да ги разпознава веднага и да ги унищожава“, заяви директорът на Института по микробиология към БАН. Относно страничните ефекти, които хората, които се ваксинират, имат, проф. Петрова обясни:

„В първия ден след поставяне на ваксината, пациентите имат лека температура, болка в мястото на поставяне, за други странични ефекти няма информация“. И призова: „Надявам се, че мерките, които взехме, ще дадат резултат и след около две седмици ще започнат да се разпускат постепенно. Смятам, че населението вече се обучи как да се предпазва. Важно е да се каже, че предполагаемите 80% на безсимтомни пациенти са отречени.

Скорошно проучване показва, че този процент е едва 17%, затова моят призив към хората е, когато получат някакво неразположение, да се самоизолират, за да предпазят и себе си, и останалите. Държавата трябваше да поеме по-рано тестване и лекарите отдавна да дават направления за PCR. Изпускаме ранната диагностика. Закъсняваме с тази реакция.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.