21.06.2024

Проф. Кантарджиев направи важни разяснения по новите строги мерки

1 min read
done

Искам да подхождаме сериозно и трезво към нещата. След като министърът на здравеопазването вчера обсъди с обществото и каза ясно какво ще предложи на Министерския съвет, мисля, че тука не трябва да търсим винаги нещо задкулисно.

Така проф.

Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, коментира пред БНР лансираното затягане на мерките. Той потвърди, че това ще бъде обсъдено с правителството и до ден-два ще има решение.

„21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят… При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните“, обясни специалистът.

Самият Кантарджиев подкрепя по-голямата дисциплина, макар че не отговори конкретно дали именно обявените вчера мерки са най-правилните.

„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората“, каза той.

По думите му до 14 ноември случаите на Covid-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко.

Проф. Кантарджиев не приема и коментарите, че се внася хаос. Обърна внимание, че трябва да има контрол за онази част от обществото, която не иска да спазва и сегашните мерки.

Така например той каза, че хората могат да пазаруват онлайн подаръци за празниците вместо да има струпване на хора по магазините.

„Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят“, отбеляза той.

И изрази несъгласието си с това, че се допускат алтернативни мнения по темата с коронавируса. Даде пример, че това е все едно да започне някои да казва, че поставянето на колан в автомобила не е редно.

Относно това защо се налага яслите и градините също да бъдат затваряни, проф. Кантарджиев напомни, че малчуганите прекарват вируса леко и незабелязно, но много лесно могат да заразяват.

„Инфекцията е опасна за здравето на тези, които ги гледат вкъщи“, добави той.

Проф. Кантаджиев отново настоя, че маските са от полза. Носенето им намаля шанса за заболяване, а ако има заразяване – то ще е в по-лека степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.