• Home
  • Проф. Григоров каза истината: Всичко вече е ясно! Covid-19 е конспирация, която разби света!

Проф. Григоров каза истината: Всичко вече е ясно! Covid-19 е конспирация, която разби света!

Проф. Григоров каза истината: Всичко вече е ясно! Covid-19 е конспирация

В историята на човечеството никога не имало такъв хаос, неолибералния модел, който все още тържествува и ни докара толкова много беди, вкл. и тази

Пандемията от коронавирус промени тотално живота и вся объркване сред всички специалисти. Стигна се дотам да се правят опити и да се дават нареждания за спиране на плановите приеми и плановите операции в болниците, пише Труд.

До какво може да доведе такова действие, защо се стигна до недоверие към ваксините и опасно ли е да се гласува на изборите – по тези въпроси изданието разговаря с проф. Младен Григоров.

– Професор Григоров, третата вълна на коронавирусната пандемия съвпадна с предизборната кампания у нас. Разсейте съмненията, които се появиха вече в публичното пространство…

– Още веднага след обявяването на изборната дата се появиха какви ли не теории – че точно преди изборите ще уплашат хората с трета вълна. Вижте, аз не вярвам в тях и намирам случилото се за случайно съвпадение. Третата вълна е не само у нас, тя е в цяла Европа. Затова не виждам нищо странно и конспиративно.

– По-слаба ли е тази трета вълна или напротив – навлизаме в нова и по-заразна фаза?

– Много пъти съм казвал, че бъркотията в света по въпроса за пандемията е голяма и мненията са най-различни. В случая не мога да кажа дали третата вълна ще е по-страшна или не, но твърдо се знае, че има няколко мутации на вируса.

И от това коя от тях точно ще се развие, зависи каква ще бъде силата u. Както твърдят самите вирусолози, а те са най-компетентни по въпроса, особено опасна е нигерийската мутация. Доста опасна е и бразилската, докато британската, която настъпва у нас, е опасна по отношение на бързото разпространение, но не и по отношение на по-висока смъртност.

– Отвориха се заведенията, има публика в театрите, кината, чуват се доста крайни коментари. Какво е вашето мнение?

– Това е голямата въпросителна. Ще спомена, че у нас досега не е имало истински локдаун, тоест пълно затваряне на хората вкъщи. Извинете, но каква е разликата, като ще седнем на една маса в ресторанта или ще сме в градския транспорт един до друг, независимо от маските? Много по-опасно е в транспорта, отколкото в заведенията.

Ако наистина, не дай си Боже, се развихри огромна вълна с висока смъртност, тогава може да ни затворят вкъщи. Но това никой в света не може да го предвиди. Цялото човечество е много объркано, в историята му никога не имало такъв хаос, вкл. и признаците за самоограничаване. Много пъти вече съм го казвал, че според мен става дума за биологично оръжие. Или да го кажем по-меко, както проф. Люк Монтание – вирусът е изкуствено създаден.

– И вашият колега проф. Генчо Начев го каза преди седмица. Между другото, все повече учени и лекари се осмеляват да твърдят вече без страх същото.

– Аз го казах още преди почти година, това е повече от ясно. Както във всяка една легенда и мит има някаква истина, така и във всяка конспирация също има истина. Логиката на нещата вървят в тази насока. Ударена бе жестоко икономиката на света, ударен бе точно неолибералния модел, който все още тържествува и ни докара толкова много беди, вкл. и тази.

Да си разказваме приказки за някакви прилепи, които хората яли от някакъв пазар – това вече е много спорно като теза. Та прилепите ги ядат от 1000 години, защо точно сега се случи тази работа и защо е толкова упорит този вирус! Има всякакви мутации вече, макар мутациите да са характерни за вирусите. И всяка става все по-различна по отношение на заболеваемост, разпространение и смъртност, както е сега.

– Появи се и друго обяснение на учените, че щом има толкова много мутации, това означавало, че вирусът вече отслабвал.

– Дай Боже, да е така. Но не мога да кажа със сигурност, все пак ако това бъде наложено като теза, няма нищо по-добро за нас. Но всичко е само теория.

– От няколко дни упорито се говори, а на места вече е приложено като мярка спирането на плановите операции – това нормално ли е?

– Ако наистина бъде взето подобно решение, е абсолютно ненормално и ще е най-голямата грешка. Ние изпуснахме това, което можеше да се направи, и то щеше да бъде най-нормалното – казах го още преди няколко месеца.

Определят се няколко болници, които са само за лечение на COVID-19. Ние имаме много болници и можем да си го позволим – само в София са около 100. Нищо не пречи да бъдат определени 3-4 или 5 от тях, които от тавана до мазето да са само за коронавирус. Така ще може да се ограничат болните да не разпространяват вируса на останалите. Това се налага, за да може да върви останалата патология, хората да се лекуват своевременно.

– Защо мислите така? Какви грешки направихме?

– Не съм по-умен от другите, но аз съм възпитаник на военната медицина. Всички казват, че това е вид война. Щом като е война, следвайте правилата на военната медицина. Едно от правилата е точно такова – специализиране на отделни болници само за голямата беда.

Която в случая е COVID-19. Другото, което не се направи у нас като хората, беше системите за разпределение на пациентите.

По време на война там се слага най-опитният доктор, за да може да разпредели пациентите – кой е за вкъщи, кой е с леко заболяване, тоест на кого му няма нищо, кой е за болнично лечение и в кое отделение, кой трябва да отиде в отделение с кислородни инсталации и кой е за реанимация. Ние обаче сложихме там студенти и лекари от други области – да, те са компетентни в своите области, но не са специалисти по вируси.

– Професоре, сам знаете, че много от хронично болните не смеят да отидат на лекар, като слушат всички подобни заповеди или изказвания?

– Ами хората се страхуват. Сега няма начин болните от коронавирус да не се прекръстосат с другите болни, особено в рентгена е така. Затова казвам, че са необходими отделни болници за лечение на този вирус. Категорично заявявам, че другата патология е много по-опасна, отколкото коронавируса. Защото тя е с много по-висока смъртност. Оставяйки такива пациенти без лечение, от една страна ги обричаме на най-страшното, не дай си Боже.

А от друга страна, когато болниците се отворят за планови операции и планов прием, те ще дойдат в много по-тежко състояние. Пациентът става все по-скъп и по-скъп. И това се отнася за всеки един хронично болен.

Тоест, когато лишиш нормалния прием на тези пациенти, ти усложняваш собственото си здравеопазване и по отношение на смъртността, на здравето на хората, усложняваш и финансово резултатите. Недолекуваният болен е най-скъпия болен.

Точно това ще стане и практиката го показа. Медиите също имате огромна вина – като политиците, в раздухването на заплахи, дори откровени лъжи. И хората наистина не смеят да отидат в болницата, защото може да хванат вируса.

– Сега най-често задаваният въпрос към лекарите е: Докторе, да се ваксинирам ли? Защо се стигна до такова питане, та у нас никога не е стоял на дневен ред въпросът с ваксинацията, изключвам антиваксърите?

– Да, антиваксъри винаги е имало и винаги ще има, както и хора, които въобще не вярват на медицината. Те се лекуват с врачки, магьосници и т. н. Не може всички да сме еднакви. Знаете ли, че всеки ден десетки познати и непознати ме питат точно това, и сред тях повечето са хора с висок интелект. Но в случая отговорът е много прост.

Досега в света са умрели над 2 милиона души от вируса. От ваксина не знам да има такъв случай – говоря за официално съобщение. Защо трябва да чакаш да попаднеш в тези два милиона, след като можеш да се ваксинираш и евентуално да имаш само минимално странично явление?

– Защо се стигна до недоверие към ваксините?

– Това е част от общата психоза. Тя така се разви в цял свят, че недоверието във всяко нещо изплува на първи план. Каквото и да се каже, започваме с недоверие – да, ама…, това е конспирация, искат да намалят населението и т. н.

Между другото и аз съм се замислял по този въпрос, признавам… Защото сме много маймуните на клона (смее се). Върви и такава теория, че новите технологии ще изтласкат човека от производствения процес, ще стоят вкъщи и ще получават социални помощи, за да вегетират…

Ето защо този вирус е необходим – и голяма част от хората се хващат. Но няма да бъде чудно, ако накрая нещата се окажат така. И аз съм объркан, споделям ви го най-искрено.

– Главната вина за тази обърканост на хората и всички конспирации, които пробиват сред хората, не е ли на политиците? Те непрекъснато се месят в работата на лекарите и експертите.

– Те не само се месят, но и дирижират работата на лекарите. Лекарите общо взето не сме по авторитет най-отпред, политиците постигат замисъла си и доста от колегите се поддават. Това е съвсем ясно и се вижда.

– Жалко е, че уважавани медици се поддават на човешката слабост, която политиците им предоставят – за власт и кариера, но това си е човешко качество.

– Като историята за връх Шипка, за съжаление точно там решихме да проявим много голям епидемиологичен хъс. На националния празник, на най-святото място в България. Нависоко, където въздухът е кристално чист и където, колкото и да са близко хората, нито ще се прегръщат, нито ще се целуват, както правят на мачовете по стадионите, например.

Безспорно компетентни колеги се поддадоха на политическата конюнктура, а това 100% съм сигурен, че им е казано – така трябва да стане! Ето такива камъчета преобръщат колата и карат хората да вярват в конспирации.

– Как виждате ваксинационната кампания в България? Оказа се, че ваксините имат… националност и според някои, те се използват с идеологическа насоченост. Имам предвид казуса с руската ваксина Спутник-V.

– В последните години ние се оказахме, че сме по-католици от папата. И въпросните началници от Брюксел казват, че по отношение на вируса всяка една страна може да има и собствена политика.

Това показаха с решенията си и няколко държави в ЕС – Унгария, Словакия, Словения, Хърватска. Нашите обаче увъртат в обясненията, че ЕС не е разрешил руската ваксина, но онази подробност не била за ваксините, а за лекарствата. Извинете, това е несериозно и е смешно.

– Е, казват, че управляващите правят това, за да не може БСП да го ползва в предизборната си кампания, защото социалистите предложиха да закупим руската ваксина. Но намесването на политика в пандемията не е ли опасно? Идеологически привкус ли има Спутник-V и това не е ли една от причините за недоверието към ваксините?

– Не го намирам за идеологизиране, защото Русия отдавна не е комунистическа държава. Но за нашите „демократи“ Русия си остава чудовището и най-големия враг. Русофобството никога няма да изчезне, защото за повечето хора това носи и пари.

Бъркотията по отношение на ваксините започна още от Брюксел. Защото те платиха предварително на Астра Зенека големи суми за огромни количества и това не е тайна.

Дали тази фирма не прецени какво може и какво не може да произведе, дали не направи някаква далавера с Великобритания, защото тя е британско-шведска фирма, не мога да кажа. Но дефицитът е ясен за целия ЕС, в това число и за нас.

Освен това ние винаги гледаме да вземем по-евтиното и се доверихме на тази фирма. Зная, че сме закупили значителни количества от Астра Зенека и те трябва да се използват. Появиха се пробойни – отначало се оказа, че ваксината u не е добра за хора над 65 години, после обратното.

Не зная какво е вярно. И точно това всява недоверието у хората. Наистина напоследък се говорят все по-хубави неща за руската ваксина, което не ме учудва. Колкото по-отричаш нещо, то става все по-интересно.

– Какъв е изходът в тази объркана и заплетена ситуация с вируса и ваксините?

– Изходът е в това, което министър-председателят Борисов каза още в самото начало на пандемията миналата година: „Аз и правителството слушаме какво ще кажат докторите“. Защото сега е точно обратното и това си личи съвсем ясно.

Ако оставите докторите – специалисти по вируса, сами да решават, това трябва да ни обнадежди. Ако кажат, че най-хубавото лечение и превенция е от Патагония, оттам да го внесем. Но те трябва да го кажат свободно, а не да ги натискат какво да говорят. Освен това, хората трябва да имат право на избор на ваксина. Та те си избират хляба, който да ядат, няма да си избират ваксината, как така!

– Предстоят избори, ще успокоите ли тези, които се страхуват да отидат до урните?

– Искам да кажа на всички, че в края на краищата животът винаги побеждава. Доказано е от хилядолетия до сега. Ще го преживеем и ще го надживеем. Трябва обаче да се спазват елементарните хигиенни мерки, защото доказаха, че помагат.

Второ, препоръчвам на хората да се ваксинират. И трето – да отидат на изборите и да гласуват. Защото ако не го направят, ще стане още по-лошо. Колкото и да е странно, още повече ще развържем ръцете на разни мошеници сред политическата класа.

Изборите и гласуването не са заразни, те могат да помогнат, не да навредят.

Проф. Младен Григоров е роден на 12 май 1937 г., трето поколение лекар. До 1997 г. е военен лекар. Директор на болница “Лозенец” във времето, когато се извършва трансформацията є от Правителствена болница.

Там създава и кардиологичния център. След това е зам.-директор на ВМА, ръководи отделението по кардиология. Носител е на голямата награда на БЛС за цялостен принос в медицината.

Leave A Comment