• Home
  • Позор! Държавата отказа социална пенсия на 72-годишен, защото жена му получавала 175 лв.

Позор! Държавата отказа социална пенсия на 72-годишен, защото жена му получавала 175 лв.

Възрастното семейство няма пари за храна и лекарства и е на ръба на оцеляването, научи Магазина за Новини

ОТКАЗ ЗА СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ ЗА СТАРОСТ ПОЛУЧИ 72-ГОДИШНИЯТ ТЪРНОВЕЦ АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ. Териториалното поделение на НОИ в старата столица обосновава решението си с текст от Кодекса за социално осигуряване. Мъжът няма право на финансова помощ от държавата, тъй като доходите на член на семейството му надвишават гарантирания минимален праг за страната.

Възрастният мъж живее само с жена си Роза, която взима пенсия от 176 лв.

Съпрузите тънат в мизерия, нямат пари за храна, а често не могат и да си позволят необходимите лекарства.

Александър няма нужния трудов стаж за пенсия, защото през по-голямата част от живота си полагал грижи за болните си родители. Години пък работил, без да се осигурява, в различни сфери, за да изкара някой лев. Надявал се поне на социалната пенсия за старост, но преди година губи и тази надежда.

ОТ НОИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧАВА ОТКАЗ, ТЪЙ КАТО ДОХОДЪТ НА ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО МУ НАДВИШАВА МИНИМАЛНИЯ ГАРАНТИРАН ЗА СТРАНАТА ПРАГ ОТ 75 ЛВ. НА МЕСЕЦ. Това се получава заради пенсията на съпругата му и разликата възлиза едва на 26 лв. над този определен размер.

Александър и Роза едва свързват двата края.

Живеят в тежки лишения и се случва с дни да не се хранят. В най-добрия случаи пропускат закуската и вечерята и се радват само на обяд. Могат да си позволят кофичка кисело мляко и яйца. Колбаси, месо, зеленчуци и захарни изделия за тях са мираж. В резултат на гладуването възрастният мъж е станал кожа и кости.

Съпрузите не се примиряват с отказа от пенсия и изпращат жалби до Административния съд в старата столица, Народното събрание и ред други институции. Цяла година вече търсят помощ от организации и обществени структури, но усилията им остават без успех. Те се надяват на законодателни промени, тъй като това е единственият начин за одобрение за пенсия.

Галина ГЕОРГИЕВА / Борба

Leave A Comment