• Home
  • Повишават пенсиите от юли

Повишават пенсиите от юли

Важно за пенсионерите - повишават всички пенсии

Пенсиите у нас ще се повишат с 10,5 на сто за две години. Това е записано в План за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България, който Министерски съвет прие, пише “Труд”.

Първото увеличение е от 1 юли тази година – с 5 на сто.

Ново повишение ще има от 1 юли догодина – с още 5,5 на сто, е разписано в плана. Разработването му се координира от Министерство на труда и социалната политика.

Проектът е изготвен в рамките на Междуведомствената работна група по демографските въпроси, доходите и жизненото равнище към социалният министър, в която участват представители на министерства, държавни агенции, социалните партньори, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, Българския червен кръст и др.

Индексирането на пенсиите е една от мерките в плана за увеличаване на доходите на възрастните хора, посочват авторите на плана. Така от юли тази година социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141,63 лв. на 148,71 лв. От началото на годината вече е повишена минималната пенсия на 300 лева от 250 лв., а максималната – на 1440 лева от 1200 лева.

След предвиденото повишение на пенсиите от догодина с 5,5 на сто пък минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 316,50 лв., а социалната за старост – 158,89 лв.

Leave A Comment