• Home
  • Покойният проф. Чирков: При Тодор Живков имаше здравеопазване, а сега е пълна катастрофа

Покойният проф. Чирков: При Тодор Живков имаше здравеопазване, а сега е пълна катастрофа

Професор Чирков си отиде от този свят на 82 години. „При Бай Тошо, каквото и да говорят, имаше здравеопазване. Имаше една добре изградена система. А сега, при Бойко Борисов е пълна катастрофа. Аз не помня и не съм си представял такава нищета и разруха в здравеопазването“.
С огромна болка, но откровено, тези думи заяви прочутият сърдечен хирург проф. Александър Чирков. Той не крие ужаса си за това какво се случва и какво предстои да се случи в държавата в тежките времена на пандемията.
Проф. Чирков заяви категорично, че в здравната ни система към днешна дата няма нищо друго, освен беднотия, мизерия и пълен хаос. А най-големите потърпевши от това са редовите българи.
„Системата при Живков беше добра и функционираше правилно. Да, вероятно е била малко архаична, но трябваше само да се усъвършенства. Това не се направи и вината е изцяло на правителствата.

Особено на правителството на Борисов, което е на власт вече толкова мандата.
В момента болниците са просто едни комерсиални структури, търговци, които не търсят и не искат нищо друго, освен пари, печалба. Никой не предлага на българина грижи и обслужване на хуманно и наистина професионално ниво“, отговорно заявява проф. Чирков.
Той е убеден, че подобно безумие и мерзост няма никъде другаде по целия свят, а той самият е видял и обиколил множество страни.
„След като се създаде Здравната каса, трябваше да се появят и застрахователни дружества, които да осигуряват допълнително хората. И парите на данъкоплатците да отиват в тях и в Касата, а не в държавния бюджет, както е в момента“, убеден е проф. Чирков.

Професор Чирков беше един от най-уважаваните сърдечни хирурзи у нас. Зад гърба си има дългогодишна кариера както в чужбина, така и у нас. Именно той извършва и първата сърдечна трансплантация у нас и на Балканите през 1986 година. Той даде пространно интервю пред retro.bg. В разгорова си със Симо Русев, професор Чирков разкрива любопитни подробности за отношенията си с Тодор Живков, Людмила Живкова и настоящия премиер Бойко Борисов. През 1984 година проф. Чирков създава и първата модерна кардиохирургия у нас в болницата „Св. Екатерина“. За съжаление, през 2006 година той бива отстранен от поста изпълнителен директор.

Попитан дали причината за това е близостта му с Тодор Живков, Чирков отговаря така: „Тодор Живков изпрати цяла делегация в Германия да преговаря с мен. Той много държеше нивото на медицината в България да е като това в Германия. Още тогава ми предложиха нова сграда, в която да има електромолекулярна и биомолекулярна медицина, за да мога постоянно да обучавам лекари от цяла България.“. По времето на социализма, професорът заминава за Германия, където гради успешна кариера.

Именно по повод връщането му в България, той влиза в контакт с Людмила Живкова: „Г-жа Людмила Живкова лично ме издири в далечната 1978 г. Каза, че е научила за мен от многото партийни другари, които по онова време се лекуваха в моята клиника, а за някои от тях се грижех лично. В средата на 1978 г. българският посланик в Германия Петър Междуречки ме помоли да се срещна с дъщерята на най-големия партиен ръководител в България Тодор Живков – Людмила. Аз не знаех коя е и никога преди не бях я виждал.

Когато се видяхме с нея, тя ми разказа, че е предприела пътувания по света, за да намери и върне в родината всички българи, които са емигрирали и вече са станали изявени професионалисти в своите области. Така още тогава тя постави основите на Българския Великден, за какъвто по-късно пропагандираха от НДСВ. Людмила Живкова ми каза още, че ако приема поканата ѝ да се върна, то няма да имам никакви проблеми, тъй като вуйчо ѝ, д-р Атанас Малеев, брат на нейната майка Мара, бил министър на здравеопазването“.

Leave A Comment