30.05.2024

ПОЧИНА ВЕНЦЕСЛАВ АНТОНОВ

1 min read

ПОЧИНА ВЕНЦЕСЛАВ АНТОНОВ

Тъжна новина. Почина художникът Венцеслав Антонов (1942 – 2024 г.) – шеф на Галерията за графично изкуство – Варна, и на Международното биенале на графиката – Варна. Българското изкуство изгуби един от безспорните престижи в графиката, а варненската артистична общественост – едно от най-ярките си лица. Творец на безапелационния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите творби.

Венцеслав Антонов посвети десетилетия от своя живот на графичното изкуство – като актьор и като уредник на най-престижния в тази област конгрес в България. Един от основателите на Варненското биенале, Антонов беше негов шеф от 1997 година и в продължение на десетилетия отстояваше съществуването на този високопрофесионален конгрес.

Антонов ще бъде запомнен като четящ човек с ползи в региона на историята и литературата, религиите, интелектуалните и културни достижения на човечеството. Изкуството му има геометрична композиционна организация, характеризираща се с наслагване на свободни плоскости в дълбочина. В неговото творчество действителното пространство е сменено с условно, чисто художествено, лишено от натурност. Иконографията му доближава то геометричен пластицизъм, в който линията е главно изразно средство и главен градивен детайл.

Венцеслав Антонов е роден на 6.04.1942 година в град Бяла Слатина. През 1971 година приключва компетентност “ Приложна графика “ при проф. Александър Поплилов в Национална художествена академия – София, и се открива във Варна. Участва в общи национални изложения, в изложения на варненските художници и в представителни изложения на българското изкуство в чужбина. Представя изкуството си в интернационалните биеналета на графичното изкуство в Любляна, Берлин, Сао Пауло, Баден Баден, Битоля и други Работи в региона на графиката, живописта, плаката, оформлението на книгата и пространственото художествено оформление. Негово дело са монументални произведения в курортите Златни пясъци и Слънчев ден, и в квартал Аспарухово.

Носител е на премия Варна в категорията “Изобразителни изкуства “ през 2003 година, на Голямата премия “Варна “ за изцяло творчество през 2017 година, отличен е с почетен плакет от Министерството на културата за достижения в изкуството и с Гран при на фондация “ Остен “ за живопис през 2017 година

Негови произведения са владеене на художествени музеи и частни сбирки в страната и чужбина, сред които и Градската художествена изложба във Варна.

Светъл път на душата на художника!

Поклон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.