• Home
  • Първанов: Радев греши, ако очаква да събере при вот 2 в 1 гласове и на другите протестиращи партии

Първанов: Радев греши, ако очаква да събере при вот 2 в 1 гласове и на другите протестиращи партии

„Когато тръгнах 2006 г. за втори мандат, направих инициативен комитет от 110 души, в който участваха 20 лидери. Трудно може да се спечели президентски мандат без ДПС. Аз съм им признателен за подкрепата. Трябва да направиш крайно националистическа кампания, но президентските избори са далеч. Не мога да се съглася с Румен Радев, че алтернатива и че трябва да се обединим около него. Това е твърдо претенциозно. Президентът трябва да е посредник – политически и социален. По време на учителската стачка правителство и синдикати преговаряха на „Дондуков“ 2. Кой сега може да потърси Румен Радев като посредник? Най-добре той да си направи отчет. Аз оставих на тръгване 3 тома. Президентът се позагуби във външната ни политика. Вдигнатият юмрук не е в моите разбирания. Румен Радев е решил да бъде вожд на съпротивата срещу управлението на Бойко Борисов. Представете си, че Радев има втори мандат, а ГЕРБ е опозиция и отново има протести… Не може да караме така до безкрай. По-вероятно е БСП да подкрепи Румен Радев. Ако той обаче очаква да събере при вот 2 в 1 гласовете и на другите протестиращи партии, греши. Дано да не се налага да избираме между Румен Радев и Бойко Борисов на президентския вот“.  Това заяви Георги Първанов пред BGonAir.

„Не съм въодушевен от днешната ситуация. Нещата не са оптимистични, както по отношение на политиката, така и при икономиката. Не говоря за здравеопазването, защото това е световен проблем. В много отношения правителството и НОЩ правителството се справя. Разбира се, има още какво да се направи, но като цяло удържат положението. Начело на тази битка стоим нелошо. Поизтърваха се нещата през лятото, когато можеше да се подготвим за новата вълна. Необяснимо е да се отхлабват коланите на 1-ви март, при положение, че нараства броят на заразените. Европейската политика и Брюксел объркаха всичко и ние сме част от всичко това. Сърбия успява да ваксинира 10 пъти повече от нас. Аз ще се ваксинирам вероятно с американска ваксина. Защо не направим това, което направиха хърватите – да договорим Спутник V. Една такава стъпка ще покаже характер в правителството“, каза още той.

„Сегашните темпове на ваксинации не са оптимистични. Не вярвам да има управляващи да хвърлят в огъня толкова много хора за политическа цел. Трябва да вървим към успокояване и да агитираме хората да гласуват.

Не вярвам в тезата, че хората ги е страх от изборите, защото ходят на ресторанти. Те няма да излязат по други причини. Те се разочароваха от парламентарните партии и ще отидат за гъби.

Очаквам активност, близко до обичайната. В края на всеки парламент, доверието винаги е много ниско. То е падало до 8%. Спомням си например Жан Виденов.

Имам опит за формиране на коалиции, като Коалиция за България през 2000 г. Царят и Ахмед и Ахмед Доган бяха много конструктивни. Едно време беше трудно, защото социалисти, социалдемократи и земеделци имаха 100-годишна война. Сега няма проблем, защото няма никакви идеи – нито в ляво, нито в дясно. Големият проблем е личностната нетърпимост между лидерите в лявото пространство. Затова съм скептичен. Аз не знам и БСП с кого иска да се коалира. Не е изключено след изборите левите да намерят допирни точки и да осъзнаят, че коалицията дава сигурност. Моето подозрение е, че левицата ще постои на резервната скамейка и след тези избори. Не е изключено да се стигне и до избори 2 в 1 през есента“, прогнозира Първанов.

„Няма правителство, което може да има дълъг живот, ако няма солидна политическа подкрепа. В обществен план не сме готови на избори до дупка. Не вярвам и на правителство на малцинството, както не вярвам и на експертен кабинет. За да бъдеш алтернатива, трябва да имаш стратегически и управленски идеи. През последните години на „Позитано“ 20 такива не бяха предложени. Ние направихме „Клуб 100“, в който поканихме най-качествените хора на нацията. Д-р Дертлиев, Кръстьо Петков, светла им памет… Това не беше кабинет в сянка, а една алтернативна политика, която беше на разположение на левите формации. Аз внимателно съм чел „Визия за България“, както и форумите на ГЕРБ, но няма реална политика. Преписват се стари документи, но времето се е променило. Ако трябва да се управлява в коалиция, ще стане много сложно, ако няма компромиси, които трябва да имат граници.

БСП не беше обещавала плоския данък, Той беше приет и се оправда с коалиционните партньори. Когато правех един от конгресите си, мои опоненти бяха Румен Овчаров, Татяна Дончева, първата ми работа беше да ги поканя в управлението на партията. Защо една кралица носела на рамото си маймунка? За да казват колко е красива нашата кралица“, коментира Първанов изгонването си от БСП и чистките в „столетницата“.

Leave A Comment