30.05.2024

Не хвърляйте старото великденско яйце – ето за какво се ползва

1 min read

Не хвърляйте старото великденско яйце – ето за какво се ползва

Яйцето е символ на началото на живота, защото от него се ражда малкото пиленце. Съществуват данни, че още християните в Месопотамия са практикували обичая да приготвят червени пасхални яйца.

Традицията да се боядисват яйца е свързана най-вече с легендата за яйцето, което Мария Магдалена подарява на император Тиберий. Мария Магдалена е имала възможност да се срещне с императора и като подарък му носи червено яйце.
Според друга версия императорът се усъмнява във вестта за Възкресението и казва “Както яйцето от бяло не може да стане червено, така и мъртвите не възкръсват“. Тогава става чудо – бялото яйце започва да почервенява.

Първото боядисано яйце

Първото яйце винаги е червено – символ на пролятата кръв на разпнатия Христос. След като изстине яйцето, с него се прави кръст на челата на децата, както и на всички останали членове, с пожелание за здраве през годината. Първото яйце е символ на здраве, благополучие и благоденствие за семейството. То се отделя настрани, не се яде като останалите яйца. Поставя се пред семейната икона на мястото на миналогодишното първо червено яйце.

А какво се прави със старото яйце? Ето най-популярните обичаи от различните краища на България.

* Поставя се на кръстопът
Старото яйце се носи на кръстопът, кръстовище и се чупи в земята.
Вярва се, че ако яйцето не се е развалило и не излъчва силен неприятен аромат, предстоящата година ще е благополучна. Ако яйцето не е запазило своята цялост и има неприятен мирис, на семейството ще са нужни много повече усилия за постигане на целите и успехите през предстоящата година. Ако черупката е останала празна – и къщата ще е празна.

* Пуска се в реката
След като се гадае по старото яйце, остатъците от него се изхвърлят в река. Течащата вода се смята за символ на оттичане на всичко лошо и начин за пречистване. Така се отмива злото и се отварят вратите на дома за здраве и късмет.

* Хвърля се през рамо
Ако в населеното място няма река, яйцето се хвърля през рамо по време на проливен дъжд. Вместо течащата вода, дъждът ще отмие злото и лошата енергия.

* Заравя се в градината
В някои части на България старото яйце се заравя в градината за берекет. Това поверие е свързано с времената, в които земята е изхранвала хората.

* Дава се на кокошките
В други райони миналогодишното яйце се дава на кокошките, за да снасят повече е да са здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.