13.06.2024

Министър Ангелов категоричен: Не си въобразявайте, че мерките ще отпаднат за Коледа!

1 min read
done

Министър Ангелов категоричен: Не си въобразявайте че мерките ще отпаднат за Коледа!

Локдаунът срещу Covid-19 изобщо няма да падне на Коледа

Строгите мерки и буквалното затваряне на държавата няма да продължи само три седмици, както първоначално ни казаха от НОЩ. Здравният министър проф. Костадин Ангелов се изпусна, че това няма да стане.

„Не си мислете, че на 21 декември хоп – всичко свършва, мерките падат и пей сърце! Тая няма да я бъде, а и никой не е гарантирал това.

Обяснихме, че около празниците се надяваме да има спад в заразяването и спад на заболелите пациенти, за да може поне около Нова година да облекчим някои от мерките“, сподели здравният министър, предава plovdiv24.bg.

Най-вероятно това ще бъде отварянето на моловете при засилен контрол, за да може хората да купят подаръци. Не е изключено да бъдат отворени и някои ресторанти, но съвсем за кратко.

„Още в началото на януари те ще бъдат затворени отново. Съветваме ви да се настроите чисто психически и да бъдете готови за локдаун до края на зимата. В най-добрия случай до началото на март“, коментираха източници от здравното министерство.

Нещо повече – мерките не само няма да паднат в края на декември, но към момента се обмисля и забраната децата да играят в парковете, междублоковите пространства, градинки и прочие, пише onovini.eu.

Днес в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че те са особено опасни от разпространението на Covid-19. По думите му децата карат по-леко вируса, но са негов разпространител. Симеонов предлага и ограничения за влаковете и влаковия превоз, където също не бива да се разрешава голямо струпване на хора.

Пълен локдаун (цялостно затваряне) на държавата от началото на декември планира здравното министерство. Най-тежката мярка ще продължи в рамките на месеца, тъй като ситуацията с Covid-19 в България излиза от контрол.

Това разкриха служители на институцията днес, малко след като самият здравен министър проф. Костадин Ангелов заяви, че вече има сериозен натиск за налагането на локдаун. Така, както е в много европейски държави от седмици насам.

„Наясно сме, че това е крайна и много тежка мярка. Но истината е, че отдавна вече получаваме призиви от различни организации и личности за незабавното й налагане, пише marica.bg.

Тези дни ще анализираме и ще преценим дали това е в състояние да намали броя на новозаразените, който към момента нараства значително“, каза Костадин Ангелов, който не изключи затварянето на страната. В което няма да бъдат въвеждани единствено КПП-тата на градовете от пролетта.

Лекари и медицински работници са убедени, че това е решението на проблема и само то ще доведе до ограничаване разпространението на вируса. Някои от тях дори са готови за протест, а други се канят да напуснат работа.

Шефът на клиниката по кардиология доц. Добрин Василев заяви в понеделник, че само с пълен локдаун за 30 дни ще може да бъде овладяна пандемията.

„Един месец няма да навреди с нищо на бизнеса или хората, когато става въпрос за човешки животи.

А и задължително трябва да се попречи на масовите събирания покрай празника на студентите и коледните събирания и банкети. Иначе рискуваме да изтървем нещата напълно“, обясняват източниците.

Източник: Портал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.