• Home
  • Мъж от Варна надруса дъщеря си с трева, а после я отвлече и изнасили брутално

Мъж от Варна надруса дъщеря си с трева, а после я отвлече и изнасили брутално

Варненският окръжен съд проведе разпоределително заседание по делото срещу 41-годишния Стоян И., обвинен че при условия на опасен рецидив отвлякъл и изнасилил дъщеря си, а преди това блудствал с нея. Към момента на деянията момичето било 18 – годишно, съобщиха от пресслужбата на съда.

В разпоредителното заседание прокуратурата и защитата на подсъдимия поискаха делото де се гледа при закрити врати, с оглед изнасянето на данни от личния живот на двете страни в процеса.

Право на подсъдимия беше да поиска разглеждане на делото при условията на съкратено съдебно следствие, в случай че признава вината си и всички факти изложени в обвинителния акт.

При тази хипотеза законът задължава постановената присъда “лишаване от свобода“ да се  намали с 1/3. Стоян И. и защитата му заявиха пред съда, че не желаят съкратено съдебно следствие и държат делото да бъде разглеждано по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Те поискаха прекратяване на наказателното производство и връщането му на прокуратурата, тъй като в обвинението не било посочено времето на извършване на престъплението. Според тях, това ограничавало възможността за защита на подсъдимия и представлявало отстранимо процесуално нарушение.

Петчленният състав на Окръжен съд – Варна прецени, че няма пречки делото на бъде разгледано, тъй като соченото от защитата процесуално нарушение не е съществено и не нарушава правата на подсъдимия. Съдът уважи исканията на обвинението и защитата и разпореди делото да бъде разглеждано при закрити врати по общия ред.

Стоян е роден в Провадия, с основно образование, неженен, не работи, осъждан. През 2011г. Варненският окръжен съд му налага наказание 10 години “лишаване от свобода“ за изнасилване и отвличане. Стоян И. подава няколко молби за условно предсрочно освобождаване, придружени от положителни становища на затворническите власти.

Окръжен съд – Варна обаче ги остава без уважение, тъй като преценява че е необходимо още време и доказателства за поправянето на осъденото лице. През април 2019г. той отново внася искане за условно предсрочно освобождаване, което съдът уважава. За остатъка от изтърпяване на наказанието от 1 година, 4 месеца и 19 дни му е определен изпитателен срок, през който да провежда задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Според обвинението, след освобождаването си 41-годиншият Стоян заживял с приятелката си в Аксаково. В дома му често гостувала неговата дъщеря, която оставала по няколко дни. На 1 ноември 2019 г. момичето отново посетило баща си. След вечеря Стоян предложил на дъщеря си да напазаруват заедно, като на връщане от магазина пушили марихуана в колата му. В къщата, въпреки оказаната съпротива, извършил блудствени действия с нея. След това той откарал дъщеря си с кола извън града и я изнасилил.

Според обвинението, след извършените престъпления 18-годишното момиче направило опит за самоубийство.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 9 февруари  2021г.

Leave A Comment