23.07.2024

Мангъров: Трета вълна няма – нека се върнем към нормалния начин на живот

1 min read
done

Политиката е висшата форма на здравеопазването, заради нелепи политически решения се стигна до загуба на много животи. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. Атанас Мангъров, началник на COVID отделението в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести “Проф. Иван Киров”. Той обясни, че за миналата година починалите от други заболявания, които биха могли да бъдат лекувани, са толкова, колкото починалите от или с COVID-19. Според доц. Мангъров трета вълна у нас няма, през последните месеци процентът на новооткритите заразени е между 8 и 10.

„Няма смисъл хората, изкарали вируса, да се ваксинират. Това противоречи на добрата медицинска практика, тъй те имат естествен имунитет, много по-силен от този, който се създава от ваксината. Антителата, които човек има след заболяването, могат да повлияят по неблагоприятен начин при РНК ваксините. Това е хипотеза, която трябва да се провери много сериозно“, подчерта той.

По думите на доц. Мангъров не е работа на хората сами да избират ваксините, подходящи за тях.

„Това е работа на тези, които купуват ваксините и ги поставят. Не е работа на един човек, който не е медицински образован, да си избира едната или другата ваксина. Това е работа на лекаря, който ще му постави ваксината и той е човекът, който носи цялата отговорност за всичко, което се случва на пациента с поставена ваксина“, каза още той.

Заразата се разпространява там, където се събират много хора в затворени пространства, но няма как хората да спрат да живеят, подчерта инфекционистът. Според него хората трябва да се върнат към нормалния си начин на живот, като възрастните хора и тези с придружаващи заболявания трябва да се пазят и да бъдат пазени, доколкото това е възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.