• Home
  • Лекари създадоха черен списък с храни-отрови на БГ пазара

Лекари създадоха черен списък с храни-отрови на БГ пазара

Екип от лекари създадоха черен списък на най-вредните храни, които се консумират повече от често в България. Специалистите по хранене са категорични, че ако спрем да ги слагаме на трапезата си, ще постигнем невероятно добри резултати за общото си физическо състояние.

Кренвирши – Няма кренвирши от месо. Това е съчетание от най-некачествените животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%. Непрекъснато в тях се откриват остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Те са бавна отрова за тялото, категорични са лекарите.

Майонеза – Френският специалитет е хубав, но ако е домашно приготвен. По същия метод, по който мазно се маже отгоре на филията ви, се намазва и от вътрешната страна на тялото ви. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Всичко друго са консерванти, нишестета и др.
Безалкохолни напитки – Особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити и колити се създават от тяхната употреба. Ако е необходимо да избирате – ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители.
Бяла захар/изкуствени подсладители – Най-дълголетният народ на света – японците, почти не ползват бяла захар. Използвайте заместители, но задължително от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект.

Чипс/пържени картофи – Чипсът е калорийна бомба, която не носи на тялото нищо друго освен вредности. Затлъстяването е неговото отроче. Нищо хубаво за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете. 100 г сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории, 100 г чипс – 550 кал.
Сланина/свинска мас – Организмът на един млад човек, до 20 години може да се бори с тлъстините, но след тази възраст това са тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Пазете се най-вече от продуктите, съдържащи скрита свинска мас и сланина – луканки, салами, кренвирши, пастет и др. Свинската мас се препоръчва единствено за топлинна обработка при високи температури. Тогава тя остава стабилна и не се разгражда до канцерогени.

Маргарин – Съдържа хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло – растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген). Друго – изпивате горещо питие и мазнините в стомаха започват да се втечняват, преминават в кръвта и наново се втвърдяват. Да не забравяме, че температурата на тялото е 37 градуса, а те се разтопяват при 40-42 градуса. Какво се случва след това – вече втвърдените плаки започват да се движат в кръвотока и полепват по вътрешността на кръвоносните съдове. Тогава някой от съдовете се запушва и човек получава инфаркт или инсулт.

Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани и други подобни – Те съдържат захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко „полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. Внимавайте дори с шоколада! Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.
Пастет – Смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%.

Кетчуп – Съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. Та в този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто защото е в най-минимално количество от изброените – 5-10% (максимум 17%). А ако пък са забравили да сложат пюре, ще намерит оцветител кармин, червен на цвят и класифициран като опасен за здравето.
Разтворими напитки – Степчета, всички бульони, разтворими чайове, пудинги, кремчета. Съдържание: 100% изкуствени съставки.
Пушени меса/риба/колбаси – Извънредно канцерогенни. Според лекарите причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в стомаха се превръщат в нитрозамини. Избягвайте ги. Когато зеленчуците са торени повече от нормалното, съдържат нитрати, които под действието на кислорода се превръщат в нитрити, а в организма в нитрозамини.

Продукти, съдържащи съставката мононатриев гултамат – Тя подобрява вкуса до неузнаваемост. Присъства в много фабрикати и полуфабрикати. Мононатриевият гултамат е силна невроотрова – блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия. /ретро

Leave A Comment