• Home
  • Корнелия Нинова: Борисов е неадекватен. Хора си отиват, а той показва магистрали

Корнелия Нинова: Борисов е неадекватен. Хора си отиват, а той показва магистрали

https://sosnovini.eu/wp-content/uploads/2020/11/ninova7.jpg

От страна на управляващите има упорство. Сбърканата цел води до грешни решения. Виждате, че който реагира по-остро, веднага се разхвърлят пари хаотично. Хора умират, а ти показваш как се сторят магистрали и мантинели. Този човек е неадекватен за реалността. Вместо да са с грижа за хората, управляващите са с грижа за олигархията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНТ относно управлението на кризата с коронавируса. Тя разказа за преживяванията си, докато бе болна:

4 дни лежах във ВМА, но поисках по-рано да ме изпишат. Почувствах се по-добре. Първите дни бе доста тежко. Всеки различно понася болестта. В деня, в който ме приеха получих треска и имах чувството, че спрях да дишам.

След това преживят всички съпътстващи заболявания-всичко те боли. Има и странични ефекти-получих отслабване на слуха ,влияние върху вегетативната нервна система, не можеш да задържиш предмет, получих бъбречна криза. Имах чувството, че това нещо се движи в тялото. Имаше трудни моменти.

Във ВМА не можеш да видиш много, изолиран си в една стая. Видях, че лекарите са изморени, сестрите са изтощени. Но много организирани и всеотдайни в работата си

Лекарите са на предела и самите те го казват. Организирахме се в три групи-едни ще отидат ще помагат в болниците, други в РЗИ, а трети в социалните служби. Учителите ще помагат в училищата. И ние имаме заразени депутати.

Ще стана доброволец, реших го на втория ден в болницата. Влизам в болница с ковид –отделение. Вече съм го организирала. Ще вляза в болница в София. Ще бъда санитарка. Ще остана колкото е необходимо. 33-ма души сме до тук да помагаме. Това е човещина, вътрешна потребност.

В провинцията е още по-зле, колегите дежурят по 12 часа. В Шумен е по-зле от Свищов, защото болните са повече. Ще се върнат двамата от Свищов за бюджета. И след бюджета продължаваме отново.

При първата вълна през март ние подкрепихме правителството, но не спирахме да критикуваме управлението на кризата. То продължава да е в хаос. Провали се в управленските решения-изпуснаха лятото, децентрализираха решенията от страх да не носят отговорност, издаваха заповеди, които си противоречаха.

Мисленето им е мандатно, как да изкарат мандата. целта е властта-как да използват кризата ,за да спечелят следващото управление. Алтернативата е не на мислиш мандатно, а държавнически с грижа за хората.

Още през юни бихме активирали националния план за управление при грип. Процесът трябва да се централизира при взимане на решения. Още тогава трябваше да се подготвят болници само за ковид и чисти болници. Бихме осигурили безплатни тестове. Бихме приели държавна наредба, регламентираща заплащането на лекари и медицински сестри. Трябва базова заплата на всички и над нея да се надгражда според болниците и нейното състояние. Да се намали ДДС за лекарствата.

Болниците да не са търговски дружества, да се промени законодателството, да се направи електронно здравно досие. Здравеопазването трябва да се реформира на регионален принцип. Има региони като Видин, където няма лекари.

Leave A Comment