23.07.2024

Климатологът проф. Георги Рачев: Зимата ще е топла, повече дъждовна, отколкото снежна

1 min read
done

Чака ни топла зима, с 1 градус над нормата. Валежите ще са нормални. Това сочат сегашните прогнози, заяви климатологът проф. Георги Рачев в интервю за „Марица“.

Например на Никулден в Пловдив се очертават сутрешни температури от 4-5 градуса, обедни – 12-13. Докъм средата на месеца ще има топло време без минусови температури. Е, може сутрин да е 0 градуса, минус 1, но не е страшно, а обедните температури ще бъдат доста високи, при положение че средната месечна декемврийска температура за района на Пловдив – Стара Загора е някъде между 2-3 градуса“, коментира той.

Според проф. Георги Рачев предстои да изпитаме целия зимен набор от изненади, но като теглим чертата в края на февруари догодина, зимата ще е по-мека и се надявам да бъде и по-дъждовна.

В местата над 1500 м вече наваля сняг. Съветвам хората, които имат възможност, да бягат от мръсния градски въздух в планината. Навън вероятността да се заразите от листата, от кората на дърветата, от пейките, от почвата в парка е в хиляди пъти по-ниска, отколкото в ресторанта, дискотеката, градския рейс. Това е истината“, заявява климатологът.

Той предупреди, че все пак зимата ще си бъде зима. Ще вали и дъжд, ще има и сняг. Нищо чудно да има ледени дни, никой не е застрахован. „В ниското ще има и поледица, и обледеняване, замръзнали, хлъзгави тротоари, причина за счупени крака и ръце. Нормално е. Въпросът е, че тези ледени дни ще бъдат по-рядко и тяхната продължителност ще бъде по-малка“, казва проф. Георги Рачев и допълва:

Последните 5 години са най-топлите, откакто се водят метеорологични наблюдения. И тази година по всяка вероятност ще бъде някъде на 4-5 място по глобални температури. И ще бъде някъде около 0.85 от градуса по-топла от доиндустриалната епоха. Натам върви целият свят. На Северното полукълбо е много топло – там, в Северния ледовит океан, в Сибир, дори в част от Канада се чувства най-добре глобалното затопляне. Там в момента е по-топло с 5-6-10 градуса над нормата. И това продължава месеци наред“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.