• Home
  • Какво ще се случи с лизингите и кредитите след като влезем в еврозоната

Какво ще се случи с лизингите и кредитите след като влезем в еврозоната

Какво ще се случи с лизингите и кредитите след като влезем в еврозоната

Да преминем към еврото? За едни е голяма работа, за други не. Но в крайна сметка е голяма вероятност ще се случи и то не много скоро. Може би не през 2025, но все пак ще стане. Независимо дали ни харесва или не. Това е приоритет на голяма част от политиците и икономистите.

Но за едно нещо всички се чудим – ако приемем еврото, дали всичко ще поскъпне, като се имат предвид и кредитите, и лизингите?

Има много въпроси. Като започнем от договорите, минем през лихвите, самата смяна на валутата в момента на влизането. Има много неща, които са неясни за обикновения човек. Поне към този момент. Индустрията в момента е много добре подготвена, както за лизинговите решения в лева, така и за вече съществуващите лизинги в евро.

Промени на теория може да има само по част от съществуващите лизинги, които са сключени в лева. Но най-важното е превалутирането. Ако се запази положението с фиксирания курс на еврото, което няма основания да смятаме, че няма да се, няма да произлезе промяна на вноската по тази линия.

Ако има някакви други промени, ще има прозрачна информация за тях и възможност за сравнение на задълженията в евро и лева за достатъчно дълъг период във времето.

Що се отнася до самия размер на лихвите, не може да се говори за някакви промени от този момент. Всичко зависи от лихвената политика на Европейската централна банка, както и на търговските банки, със съответните им кредитни продукти.

Така че апропо, към момента няма причина да се притеснявате, че приемането в евро по някакъв начин ще промени размера на сумата, която плащате като вноска по лизинг.

Що се отнася до кредитите

Там нещата са още по-ясни. Идва датата, сумите автоматично се превалутират в евро, а лихвите ще започнат да се определят спрямо механизма, който ще бъде възприет при влизането в еврозоната.

Leave A Comment