• Home
  • Как лъжат за тестовете и карантините на върналите се от Занзибар: Мира Баджева от мястото на скандала

Как лъжат за тестовете и карантините на върналите се от Занзибар: Мира Баджева от мястото на скандала

Известният журналист Мира Баджева написа за преживелиците си като завърнала се от Занзибар и разби лъжите на доц. Кунчев и НОЩ – няма тестове, няма карантини – туристите ни си се явяват и по бТВ дори: „Върнах се в София с последния към момента чартър от Занзибар (на Емералд Травъл).

Вече имаше карантина за всички завръщащи се от Африка българи, тъй че НИТО ЕДИН тест не беше направен на никого – направо ни казаха да се карантинираме и след 10 дни да изпратим свои PCR-тестове на някакъв имейл в РЗИ.

На летището никога не са били правени бързи антигенни тестове – обратно на това, което твърди Кунчев по тв. Според него тепърва щели да се правят PCR-и на тия с “установените” положителни бързи тестове и после да се секвенират в търсене на т.нар. ЮАР-вирус. (Всъщност до 00:00 ч на 13 март PCR-ите беше задължително да се направят в рамките на идното денонощие след кацането, за да се избегне карантина.)

Ако пък искат да секвенират нещо – да бяха ползвали резултатите от платените вече от Емералд Травел PCR-тестове, които трябваше да си направим до 24 часа след пристигането ни сутринта на 14 март (но които не ни поискаха). На никого дори не му хрумна подобно нещо.

Кунчев каза, че установените корона-позитивни били от “предпоследния полет, кацнал от Занзибар”. Ако това беше вярно, колегата Георги Тошев нямаше да е тази сутрин на живо в студиото на Преди обед по bTV – защото трябваше да е карантиниран заедно с всички пътници от “проблемния” самолет.

Той кацна с чартър ден преди моя полет, когато все още нямаше обща карантина. Но пък щом има 6-има позитивни на борда, останалите би трябвало да се затворят като контактни или най-малкото да бъдат уведомени официално да се самонаблюдават (което не се е случило), не ли?

И трето. Да кажем, че не става дума за последните два чартъра. От Занзибар пътуват още редовните линии на Катар и Дубай. Преди всеки един от полетите им, за да се качиш на борда на самолетите, трябва да представиш негативен за ковид PCR. За да се добереш до София, ти трябват два PCR-теста – иска се един от самия Занзибар и един “пресен” от междинното кацане в Доха. Тоест версията, че оттам може да са “дошлите 6 българи с коронавирус от Занзибар”, също издиша.

Е, хайде съберете две и две!

Разбира се, винаги може някой върнал се преди месец-два от Занзибар, който се е разболял вчера, да бъде преброен като новозавърнал се, за да се оправдае една малоумна министерска заповед.
А вие продължавайте да им вярвате“!

19 минути, фейсбук

Leave A Comment