23.07.2024

Хей, уволнен си, казва управителката на портиера, без да знае, че той ще й бъде шеф на следващия ден

1 min read

Хей, уволнен си, казва управителката на портиера, без да знае, че той ще й бъде шеф на следващия ден

Трудолюбива жена се превръща в агресивен и нетърпелив шеф след последното й повишение в магазина. Тя се измъква, докато не обиди и уволни стар портиер.

Беше изминала само седмица от голямото повишение на Ния, а тя все още не можеше да повярва. Сега тя беше генерален мениджър на един от най-големите магазини на моден гигант в търговията на дребно.

Години преди да получи повишението, Ния беше напълнила папка с идеи как би подобрила магазина, ако някога получи възможност. Същата сутрин класьорът стоеше гордо на бюрото й, докато Ния се обръщаше към персонала малко след като капаците се вдигнаха…

„Добре, момчета. На всички ли са ясни новите протоколи, които ще следваме?“ тя попита.

Персоналът отговори с кимване, любезни усмивки и няколко нежни „да“.

„Не искам никой да е отпуснат или да се отклонява от новите ми насоки. За да гарантираме това, ето какво ще направим.“

„Всеки, който не спазва новите правила – независимо дали става дума за униформа, поздрави на клиентите, подреждане на дисплея, точност – ще загуби стимула си за този месец.“

Ния погледна сериозните лица и се ухили гордо на собствената си идея.

Служителите обаче бяха крайно потресени от такова драстично решение. Те се страхуваха, че всяка малка грешка, съзнателна или несъзнателна, ще им струва парите, с които са платили повечето от сметките им.

Мъжете и жените се спогледаха шокирани, чудейки се дали да се опитат да вразумят Ния.

Никога не съдете човек, за когото не знаете нищо.

Въпреки че се беше променила много през изминалата седмица, всеки служител в магазина й се радваше. Всички знаеха колко усилено беше работила Ния за това през последните три години. Всички бяха наясно колко страстна е тя към тази индустрия. И бяха щастливи, че някой, който е започнал като стажант на етажа, се е издигнал до такива висоти.

Новооткритата сила на Ния обаче причиняваше повече щети, отколкото ползи за магазина и хората, които работеха там.

От първия ден на новия пост тя променяше нещата, поставяше нереалистично високи очаквания от хора, за които знаеше, че са трудолюбиви, и реагираше на най-малките грешки с прекомерен гняв и нетърпение.

— Мога ли да получа вашето внимание, моля? Ния извика на всички. „Току-що имах важна среща с клиентите и имам някои добри новини – планираме да увеличим обема на продажбите си през това тримесечие. И така, ето какво ще направим… Ще изпратя списък с имена до следобед, а посочените ще трябва да удължат смените си“.

„Ако някой има планове за уикенда, нека ги остави, защото ще работим през уикендите, става ли?“

Служителите се ухилиха и бяха разстроени. Всички имаха семейства и почивката през уикенда беше единственото им място за почивка. Те не можеха да направят нищо, за да променят решението на Ния, защото знаеха колко упорита е тя.

Всеки ден Ния въвеждаше някаква нова стратегия, която изискваше повече принос от персонала. Тя започна да си поставя нереалистични цели, които биха могли да влошат качеството на работата. Но тя продължаваше да убеждава себе си и другите, че каквото и да прави, е за печалбата на компанията.

Тогава, един ден, тя изпрати товарачите и нареди на продавачите и жените да разтоварят продуктите, за да намалят разходите за товарене. Никой нямаше право на почивка за повече от пет минути, а говоренето на групи по време на работа беше строго забранено.

Всеки ден служителите бяха нервни, когато Ния ги събираше, за да направят ново съобщение. Тя забрани на търговския персонал да седи или да си почива по време на смените си.

Не се разрешаваха болнични при настинка и грип, освен ако не е нещо сериозно. Ния беше стриктна със системата за пробиване и на служителите не беше позволено нито минута повече от половин час обедна почивка.

„Когато клиентите видят, че винаги сме заети и тичаме наоколо, те създават много добро впечатление за нас. Ще трябва да им покажем, че никога не сме уморени да ги обслужваме. И винаги да ги обслужваме с усмивка. Ясен ли съм?“ – каза тя строго.

Ния беше изключително доволна от начина, по който водеше нещата. Винаги е мечтала да докаже, че е не по-малко талантлива. Тя седеше в новия си офис и въздишаше от гордост, отпивайки от кафе и мислейки за пътя си към успеха. Достигането на такава височина не беше толкова лесно за нея.

Тя все още си спомняше тежките дни, когато се катери нагоре-надолу по няколко офиса и беше отхвърлена от почти всеки специалист по подбор на персонал.

Ния е отгледана от самотна майка, след като баща й загива в автомобилна катастрофа. Тя беше блестяща студентка в колежа и след дипломирането си опита ръцете си в различни занимания. Но нищо не проработи. Ния беше мечтател. Тя искаше да постигне големи постижения и да не се установява с обикновена работа като майка си.

Ния беше толкова отчаяна за мечтана работа. Тогава един ден тя видяла брошура с реклама за стаж в моден магазин. Тя присъства на интервюто, като предложи нови стратегии и идеи, които биха могли да бъдат печеливши. Ния беше наета на място, тъй като служителите бяха впечатлени от нейния потенциал.

В първия си работен ден тя се усмихна, като си обеща скоро да получи повишение. Нейната всеотдайност се отплати добре и само за шест месеца Ния беше повишена като генерален мениджър на магазина.

Все още се чувстваше като сън, когато седеше на подвижния стол и се взираше в улицата, по която някога се скиташе, търсейки работа от личния си кабинет на третия етаж. Ния не искаше дори в мислите си да се връща към онези тежки дни.

Тя беше невероятно горда от промените, които направи в магазина, докато обикаляше. Всички бяха заети с работа. Това беше повече работа, отколкото можеха да поемат, и бяха принудени да завършат задачите си в рамките на сроковете, които Ния беше поставила.

Но с течение на времето прекомерната работа започна да се отразява и обемът на продажбите спадна драстично. Това противоречи на плана на Ния за предстоящото тримесечие. Тя била бясна и започнала да обвинява служителите за загубата.

„Рейтингът ни пада. Ще бъдем съсипани с това темпо“, изкрещя Ния на служителите си. „Не ме интересува какво правите, но искам всички вие да работите още по-усърдно. Удължете смените си, намалете почивките… правете каквото е необходимо, но ние трябва да направим това. Не мога да позволя спад на продажбите.“

Ния беше толкова разочарована и не можеше да познае какво се е объркало изведнъж. Вместо това тя бомбардира служителите с повече работа.

Един ден, когато вече беше напрегната след среща с клиент, Ния влезе в търговската зала и видя, че Мая, продавачка, беше заспала на тезгяха.

„Как смееш да спиш по време на работа??“ — извика тя, стъписвайки Мая.

„Не, мамо, просто… аз… съжалявам. Това няма да се повтори“, паникьоса се дамата.

„Чекай ме в офиса ми“, възмути се Ния и събра целия персонал в кабинета си. Тя вече беше разстроена от спада в продажбите и беше убедена, че служителите й не работят достатъчно усърдно. Тя реши да им покаже силата си и степента, до която може да стигне, ако не й се подчинят.

„Ето ви заплатата. УВОЛНЕН СТЕ! МАХАЙТЕ СЕ!“

Ния хвърли чека по Мая и я уволни пред очите на всички служители. Всички изтръпнаха. Никой не посмя да я спре и да й каже, че жената е задрямала от постоянна преумора.

„Какво чакаш? Вземи си чека и се махай“, извика отново Ния. Тогава неочаквано от тълпата проговори Виктор, 68-годишен портиер.

– Ния, дете, имам да кажа нещо – вдигна треперещата си ръка Виктор и се усмихна.

Ния неохотно се обърна към него. Тя не беше в настроение да приема отзиви или предложения от стария пазач.

„Първо, позволете ми да ви кажа, че всички ние сме много щастливи да ви помогнем с вашата визия за магазина, Ния“, каза Виктор, предизвиквайки усмивка на лицето й.

„Но мисля, че това ново предизвикателство ще ни накара да работим със страх. Никой от нас не иска да загуби стимула си и може би бихме могли да намерим начин да се откажем от малките грешки и…“

Ния се намръщи на предложенията на Виктор. Тя не можеше да спре да си представя какво си мислят другите от екипа, докато кимаха в знак на съгласие с него. Тя просто не можеше да понесе Виктор да говори от името на всички тях.

„Не мога да позволя на Виктор да ми говори, сякаш е на моето ниво. Не искам да изпращам тези вибрации на другите тук“, помисли си Ния.

— Стига бе, Виктор! — изтърси тя за голям шок на всички.

„Какво ще кажете да поправим собствените си грешки, преди да хвърляме предложения, а? Мислите ли, че не съм забелязал колко късно идвате на работа всеки ден? Или колко дълги са обедните ви почивки? Може да ви е било позволено всичко това в минало, но вече не. Отсега нататък, според моите правила, трябва да…“

„Ния, има причина да идвам по-късно от другите…“

Ния не можеше да повярва, че възрастният мъж отново я е прекъснал. Гледайки другите служители, които се взират в нея, очаквайки нейната реакция, тя реши да сложи крака си и да даде пример веднъж завинаги.

„Не ме интересува причината! И не ти беше дадено разрешение да ме прекъсваш, нали?“

Виктор замръзна невярващо, тъй като никога досега не беше получавал гнева или обидите на Ния.

„Нека това бъде пример, хора“, каза Ния. „Всеки, който се оправдава на моето дежурство, ще бъде уволнен. Точно както Виктор и Мая тук ще бъдат!“ – заяви тя.

Лицето на Виктор пребледня и той беше готов да моли за работата си обратно.

„Точно така. Хей! И двамата сте уволнени! Благодаря ви за всички тези години. Но не ви виждам подходящ да работите повече тук. Може да си тръгнете сега!“ Ния звучеше почти ликуваща, докато освобождаваше портиера и продавачката.

Осъзнавайки, че нищо не може да промени решението на Ния, Мая и Виктор тихо излязоха от магазина, докато персоналът ги гледаше как си отиват, шокирани и със сълзи на очи.

Това може би беше краят на работата на Виктор като пазач в магазина. И все пак на следващия ден му предстоеше нещо невъобразимо по-голямо.
Само за илюстрация | Източник: Getty Images

Само за илюстрация | Източник: Getty Images

Г-н Гордън, собственикът на верига магазини за милиони долари, посети изненадващо на следващия ден. Искаше да се срещне с Ния, за да обсъдят бързия спад на приходите и да разберат какво се е объркало.

„Добро утро на всички! Как вървят нещата?“ Г-н Гордън първо се срещна със служителите си и забеляза разочарованието по лицата им.

„Г-н Гордън, можеше да е много по-добре“, отговори работник, докато всички кимаха одобрително.

„Разбрах! Какво става, всички? Не се ли вълнувате? Коледните празници наближават, така че какви са вашите планове?“

„Г-н Гордън, някои от нас искаха по-дълга почивка тази Коледа, за да прекарат повече време със семействата си. Но мис Фъргюсън ни позволи да си вземем само два почивни дни“, каза друг.

Г-н Гордън отчасти разбра какво се случва и повика Ния в кабинета си.

„Г-це Фъргюсън, виждам, че приходите са намалели драстично. Какво се случи тук? Мислех, че ще се погрижите за всичко сама. Имате ли нужда от помощ?“ — попита г-н Гордън Ниа.

Тя направи неясни извинения и обвини персонала. „Г-н Гордън, продължавам да се опитвам, но те са толкова мързеливи. Трябва да наблюдавам всеки от тях внимателно, за да свършат нещата. Бяха свикнали да забавят работата си и когато бяха помолени да вършат нещата с по-бързо темпо трудно му беше.“

„Виждам… Имахме същия „мързелив“ персонал с нас миналия месец, нали? Но всичко беше много по-добре. Не наехме никого наскоро, така че не разбирам защо изведнъж действат мързелив.“

Ния стисна здраво устни и кимна, когато господин Гордън й даде един месец да поправи ситуацията и да върне нещата в ред.

— Само един месец, мис Фъргюсън! — каза той и на излизане от магазина попита за Виктор, стария пазач.

„Къде е Виктор? Той щеше да бъде първият, който ме поздравяваше всеки път, когато идвах, но не го видях днес… Къде е той? Можете ли да му се обадите? Бих искал да се присъедини към мен за чаша чай.“

Ния нямаше представа, че Виктор и г-н Гордън са толкова близки и колебливо разкриха, че го уволняват.

„Г-н Гордън, бях принуден да го направя, защото Виктор винаги закъсняваше за работа. Той наруши нашата политика. И е твърде стар, за да работи.“

„КАКВО НАПРАВИХТЕ? КОЙ ВИ ПОИСКА ДА ГО УВОЛНИТЕ? Знаете ли каква прибързана грешка направихте, като уволнихте съсобственика на този магазин?“

„Сега разбирам защо бизнесът ни пада“, възмути се г-н Гордън.

До този момент Ния нямаше представа кой е Виктор. „Какво? Съсобственикът? Но той просто портиер ли е“, възкликна тя.

„Кой каза??“ — започна г-н Гордън.

3,606 / 5,000
Translation results
Translation result
„Когато бях малък, баща ми притежаваше само този магазин. Това беше първото му стартиране. И още помня Виктор, нашия портиер. Той беше мъж на средна възраст, който работеше много усърдно. Никога не съм виждал такъв и искрен човек през целия си живот.“

Очите на г-н Гордън се насълзиха и очилата му се замъглиха, когато продължи. „Все още не помня какво се случи онзи ден… но баща ми ми каза, че съм тичал след ван за сладолед и почти ме е блъснал кола. Виктор ме беше видял, докато изпразвах боклука, и се втурна да ме спасява. Той бутна ме отдалечи и ми спаси живота, но се озова в интензивно отделение, след като бях блъснат от колата.“

Бащата на г-н Гордън покри лечението на Виктор и когато той се възстанови, му предложи дял от бизнеса си, за да спаси живота на единствения му син.

„Знаете ли какво каза Виктор, когато баща ми искаше да го награди? Просто направих това, което всеки нормален човек трябваше да направи. Животът на Том е по-ценен от тази награда и се радвам, че успях да го спася!“ Такова златно сърце е Виктор!“

„Баща ми продължи да убеждава Виктор и в крайна сметка той прие предложението да стане съсобственик на нашия бизнес, но при условие, че му бъде позволено да работи като портиер. Баща ми се съгласи и оттогава Виктор работи тук.“

„Той няма семейство. Той загуби жена си и бебето си по време на раждането и гледаше на персонала тук като на единственото си семейство. Виктор даряваше всичките си приходи на бездомни и сираци.“

„Всяка сутрин, преди да дойде на работа, той посещава приютите, за да предложи храна на бездомните деца. Понякога закъсняваше за работа поради трафик. Винаги беше трудолюбив и справедлив, но това е толкова разочароващо и тъжно, че не успя да получиш заедно с такъв мил човек.“

Г-н Гордън побърза да излезе и отново спря, за да разкрие нещо, за което Ниа не беше подготвена. „Трябва да се извините на Виктор. Той ще поеме този отдел утре. Ще дойда отново и зависи от Виктор да реши дали да ви уволня или не.“

Ния беше разтревожена, когато г-н Гордън напусна, оставяйки бъдещето си с компанията в ръцете на новия си шеф, Виктор. Тя веднага отиде да го посрещне, сигурна, че ще я уволни на следващия ден.

„Как ще увелича продажбите за един месец?“ тя се паникьоса. „Как ще се изправя срещу Виктор? Той трябваше да ми каже, че е съсобственик. Вината е негова. Той просто си тръгна, когато го уволних. Сега всичко се обръща срещу мен. Господи, какво ще правя сега?“

Няколко мисли бомбардираха Ния, докато спря пред долнопробната къщичка на Виктор. Въпреки че е съсобственик на бизнес за милиони, Виктор не живее в шикозно имение. Той все още живееше в старата си къща, където някога водеше красив живот с покойната си съпруга.

Ния все още не можеше да повярва, че Виктор е съсобственик на модния магазин, след като видя състоянието на къщата му. Тя се приближи и разтревожено почука на вратата му.

„Ния?! Г-н Гордън току-що ми се обади и знаех, че ще дойдеш. Направих ябълков пай… надявам се, че харесваш пайове! Моля, влез“, покани Виктор Ния вътре. Той беше мил и учтив и не таеше никаква злоба към нея за това, което му причини.

„Прости ми, Ния! След като съпругата ми почина, тази къща загуби своя чар. Моля те, настани се удобно.“

Виктор сложи пай пред Ния и я наблюдаваше. Знаеше, че е неспокойна и можеше бързо да предположи, че г-н Гордън щеше да й изнесе лекция за резултата от нейните безразсъдни решения.

„Когато бащата на г-н Гордън беше жив, всички бяха заинтригувани от неговата тайна на успеха“, наруши той мълчанието на Ния.

„За разлика от повечето бизнесмени, които първо мислят за печалбите, след това за клиентите и накрая за персонала си, той мислеше по различен начин.

„Бащата на г-н Гордън винаги мислеше първо за своя персонал и се опитваше да гарантира, че те обичат работата си и се чувстват комфортно със своите смени. Той им предлагаше стаи за дрямка, щедра система от бонуси, корпоративни събития и почивни дни и най-важното, той не позволяваше на клиентите да се държат грубо с тях. Той се отнасяше към служителите си като към семейство.“

Ния срамежливо кимна, отчасти осъзнавайки какво се е объркало. „Но как това помага за растежа на бизнеса? Ако служителите получават такива бонуси, как ще работят без разсейване? Няма ли да го приемат за даденост?“

„Просто е, скъпа моя! Когато служителите обичат работата си, те предоставят само първокласни услуги. Сега тези услуги ще задоволят клиентите. Когато клиентите са доволни, те се връщат в повече. В резултат на това бизнесът расте и печалбите се увеличават ! Умният шеф няма да уволни своя служител, но ще намери начин да го накара да се отдаде на работата си.“

Докато Виктор жадно поглъщаше пая си, той помоли Ния да повика Мая обратно на работа. „Може никога да не разбереш как съдбата работи с другите, Ния. Ти се присъедини като стажант, но стана генерален мениджър. Може никога да не разбереш какъв потенциал може да има една проста продавачка като Мая. Никога не подценявай и съди другите по външния им вид или работата им !“

Ния се ухили и точно когато се канеше да си тръгне, Виктор я спря. „Не се тревожи, Ния. Няма да те уволня. Но ще решим по-късно заедно с всички служители и г-н Гордън чрез гласуване, става ли?“

Сигурна, че все още има втори шанс, Ния се върна в магазина и събра всички служители в офиса си. Те се страхуваха какви още правила щеше да им наложи. Но никой от тях не очакваше да види какво ще се случи след това.

„Добър ден на всички!“ Ния започна с усмивка. Всички го смятаха за необичайно, защото тя никога не ги беше поздравявала с усмивка от първия ден на повишението си.

„Искам да кажа на всички, че Виктор, съсобственикът на компанията, ще ни оглави от утре!

Служителите бяха шокирани от разкритието. Някои от тях не подозираха, че пазачът на магазина им е техен шеф.

„Не се шокирайте, момчета! Аз съм млад и нов в този занаят и допуснах грешки. Надявам се всички да ми простите за това, което се случи през последните няколко дни. Мая и Виктор ще се върнат утре, а ние ще работят като екип. Ясно ли е?!“

От следващия ден нататък Ния последва съвета на Виктор и приложи принципите на бащата на г-н Гордън. Отнасяше се с уважение към служителите си и не проявяваше власт над тях. Тя мислеше повече за тях и се увери, че всеки служител обича работата си.

С течение на дните усилията на Ния работеха в нейна полза. Служителите започнаха да дават най-доброто от себе си и както Ния искаше, продажбите за следващото тримесечие скочиха с безупречни резултати.

Г-н Гордън беше впечатлен от усилията на Ния и с Виктор реши да не я уволнява. Пет години по-късно Ния е повишена в позицията главен изпълнителен директор на всички магазини. Колкото до Виктор, той избра да продължи да работи като портиер, защото обичаше работата си.
Само за илюстрация | Източник: Getty Images

Само за илюстрация | Източник: Getty Images

Какво можем да научим от тази история?

Нека успехът ви стигне до главата и той ще ви свали на колене. Ния се радваше на авторитета и ръководеше хората наоколо, наслаждавайки се на успеха си, докато уволнението на портиера не даде обратен резултат.
Никога не съдете човек, за когото не знаете нищо. Ния мислеше, че Виктор е просто мързелив стар портиер, но в крайна сметка той се оказа един от най-влиятелните хора в историята на магазина, в който тя работеше.

Кажете ни какво мислите и споделете тази история с приятелите си. Може да ги вдъхнови и да озари деня им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.