22.06.2024

Грешки, които не бива да допускате при отглеждането на домати, ако искате добра реколта и здрави домати

1 min read
done

Грешки, които не бива да допускате при отглеждането на домати, ако искате добра реколта и здрави домати

Правилни грижи за доматите – гаранция за добра реколта

Всеки градинар допуска грешки. Никой не е застрахован от това. Някой ще допусне една грешка, друг няколко грешки. Нека да видим какви грешки се правят при отглеждането на домати. Те не са много страшни, но могат да доведат до значително намаляване на добива.

Първа грешка – опит за засаждане на колкото се може повече растения на малка площ. Гъстите насаждения няма да донесат нищо добро. Разстоянието между растенията трябва да бъде минимум 60 см. Растенията не бива да се докосват едно в друго.

Втора грешка – прекомерното поливане. Доматите се поливат след засаждането, до момента, в който добре се вкоренят. Но тогава поливането на практика се спира. Поливането и подхранването се започват, когато растенията вържат плод. До този момент не прекалявайте.

За да осигурят на растенията повече светлина – мнозина откъсват не само повредените листа, но и здрави. Можете да откъснете наведнъж само 3 здрави листа. Ако откъснете повече, тогава изпарението се нарушава и плодовете могат да се напукат. Но старите, жълти или болни листа трябва да се премахват постоянно.

Има градинари, които са убедени, че колкото по-дълго е осигурена светлина, толкова по-голям добив ще получат, те се опитват да организират денонощно осветление. Но това е заблуда. Растенията не могат да се развиват и растат постоянно. Те също се нуждаят от почивка. 15 часа светлина са напълно достатъчни.

Мнозина колтучат доматите погрешно. Когато го правите, трябва да оставите малко пънче, около 2 мм.

Когато купувате разсад, не слушайте продавачите, които ви уверяват, че разсадът с цветове ще даде по-ранна реколта. Това не е вярно.

Полагането на правилни грижи за доматите ви гарантира здрава и богата реколта.

Вижте още: Зеленият конец премахва болката като на магия

Не се обезсърчавайте, ако не успеете да отгледате добра реколта при първия опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.