Ето кои родители нямат право да получат данъчно облекчение за дете

[ad_1]

Ето кои родители нямат право да получат данъчно облекчение за дете

Родители, които имат неплатени здравни осигуровки или други публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, нямат право да получат данъчно облекчение за дете.
Така семейство, което е живяло в друга държава, но не разполага с документ, който доказва, че си е плащало осигуровките в чужбина, е с прекъснати здравоосигурителни права и няма да получи данъчно облекчение за наследника си, пише „Телеграф“.
 
Случаят е на семейство от София, което е било две години на работа в Лондон, но при завръщането си в България през 2019 година не разполага с документ, който доказва, че е плащало осигуровките си на Острова. Майката още преди да замине на гурбет е посетила местния офис на НАП, за да подаде декларация, че няма да се осигурява в България, тъй като заминава в чужбина, но от там са й обяснили, че не трябва да попълва нищо и ако се върне, трябва да предостави документ.
 
Заради пандемията, която настъпи през март 2020 година, семейството е затруднено да пътува до Лондон и остава без необходимото доказателство. Родителите решават да си платят задълженията за здравни вноски и ги насочват към здравната каса, откъдето обаче им обясняват, че не е възможно да плащат осигуровки и в България, и в чужбина.
За да им бъдат възстановени правата, трябва да донесат документ, доказващ, че са плащали в чужбина. Поради ангажименти обаче семейството не успява да се снабди с доказателство и реално не може да се възползва от данъчно облекчение, въпреки че от 2019 година до този момент и двамата родители са на трудов договор и всеки месец им се удържа от заплатата за данъчни и здравни
Тази година облекченията за деца са увеличени от 20 на 450 лева за едно дете. Отстъпката ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г. За да ползва данъчните облекчения, трябва през 2021 г. лицето да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци. Хората без доходи или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.
 
Сумите, които ще получат родителите, са съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания семейството ще получи 900 лв. Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина.
 
Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 3 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

[ad_2]

Source link

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *