13.06.2024

Доц.Мангъров обясни как да излекуваме Ковид у дома – ето какви лекарства ви трябват, за да оздравеете

1 min read
done

Болшинството от нас карат коронавируса у дома , но често пъти изпитваме колебания и страх, дали лечението, което ни е предписано, е правилното. Един от най-големите специалисти в областта у нас, началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница, доц.

Атанас Мангъров , коментира методите, с които лекува своите пациенти, заразени с коронавирус.“Особеното при тази остра вирусна инфекция е, че острата ѝ фаза протича около две седмици. Това е период, в който се вдига температура, човек е неразположен, има болки в главата, кашлица, болки по мускули и стави“, отбеляза доц. Мангъров. „Тоест човек трябва психически да се настрои, че през следващите 15-16 дни ще бъде болен. Това заболяване се обостря, затихва, след това отново се обостря. Най-тежката фаза е някъде между 10-я и 15-я ден“, обясни доц. Мангъров в предаването „Студио Actualno“.

„Ако се направи снимка или скенер към седмия или осмия ден, може да се види, че има двустранна бронхопневмония. Но това е вирусна пневмония. Тя не се лекува с антибиотик. Тоест – прибираш се вкъщи, настройваш се за това заболяване и започваш да пиеш колкото се може повече течности – чай или просто вода“, каза Мангъров. Инфекционистът уточни, че лечението продължава с леки и течни храни под формата на различни видове супи – пилешка, телешка, супа топчета – без значение.

„Трябва да се храниш, въпреки че нямаш апетит, нямаш вкус, това е част от лечението, което не е само даване на хапчета. Третото нещо, вече като медикамент, трябва да пиеш някакъв антиагрегант – най-добре е това да бъде аспирин от 100 милиграма. Това се пие веднъж на ден“, посочи инфекционистът. „И ако много ти е зле, много те боли главата, много ти е лошо, имаш болки по мускулите, можеш да пиеш някакво нестероидно противовъзпалително средство като парацетамол или ибупрофен или аналгин“, заяви Мангъров.

Той отбеляза, че смисъл от влизане в болница има само когато започва да се появява дихателна недостатъчност. „Това се случва в много малка част от случаите. Това нещо може да се обективизира, като се закупи от аптеката пулсоксиметър, който следи сатурацията. Когато тя падне под 90, човек започва да усеща, че не му достига въздух. Даването на кислород се налага тогава, когато сатурацията падне под 85. Но, вижте, това не са абсолютни стойности“, заяви още доц. Мангъров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.