• Home
  • Доц. Атанас Мангъров: Хората се манипулират по най-бруталния начин

Доц. Атанас Мангъров: Хората се манипулират по най-бруталния начин

Публикуваме интервю с доц. Атанас Мангъров, дадено пред Дебати.бг:

Доц. Мангъров, ще дойде ли трета вълна, за която се говори интензивно? В Европа вече се случва. Помагат ли мерките?

Може и да дойде, ако дойде, ще я посрещнем. Всичко показва, че тези мерки са крайно неефективни. В Западна Европа се налагат от края на септември. Там са много по-строги, стриктни и всеобхватни, отколкото в нашата страна, но не дават никакъв резултат. Не би трябвало да се очаква, че налагането на по-строги мерки в нашата страна ще имат резултат. Когато едно нещо не работи, колкото и повече да се дава от него, то няма да проработи. За съжаление започнаха същите хора да изкарват плашилата от април и май за празниците. Тогава имаше реплики „Спомняте ли си майка да не може да погребе детето си“. Тези слъзливо-гадни изпълнения ме втрисат.

Трябва да се държим по нормалния начин, по начина, по който се е държал света по време на инфекции като тази. Хората, които са възрастни, болни и по-рисковите трябва да избягват местата, където се събират много хора. Особено в затворени пространства. Добра лична хигиена. Тези без симптоми трябва да се движат и да работят.

Само че сега се казва, че случаите нарастват, не защото мерките са неефективни, а защото се появява нов щам. Той пък засягал повече хората под 55, най-вероятно, за да може да се използва ваксината на Астра юЗенека, която не трябва да се използва при хора над 55 години. Всички тези неща са крайно несериозни и нелепи.

Целта е налагане на страх. „Вие нещастни мишоци, си стойте вкъщи и не си помисляйте, че някой ще ви пусне, защото това е неприемливо. Целта е да се ограничават правата и свободите под най-благовидни медицински предлози.

Колко хора реално изгубихме в следствие на тази пандемия пряко и колко косвено – заради ограничен достъп до лечение?

За миналата година ексцесивната смъртност е около 15 хиляди души в повече. Малко под 8 хиляди са от или с ковид. Останалите са хора, които са починали в повече са без ковид, но това са хора, които са починали, защото не са имали достъп до нормалното медицинско обслужване.

Имаме проблем – нов вирус, който се разпространява по всички възможни начини и за щастие в немного голяма част от случаите, може да завърши летално. Но тези псевдо мерки, които се налагат и рекламират от сутрин до вечер се оправдават с нови щамове. Понякога се чувствам като в нискобюджетен фантастичен филм. Не мога да си обясня силата, която седи зад цялата тази шумотевица, която кара страни, които са икономически мощни да се самоубиват икономически, финансово и политически. Отделно влияе зле и върху психиката на хората. Значителна част от хората, които ме търсят, идват заради психични проблеми. Аз съм като психоаналитик.

Колко хора има в момента в ковид отделението и колко хора се нуждаят от интензивна грижа?

Разполагаме с 90 легла, до 5-ти февруари от тях са запълнени 10. Но значителна част от тези хора не трябва да влизат в болница. В болница трябва да влизат само тези хора, които имат дихателна недостатъчност и имат нужда от кислород, а не тези, които на 7-мия, 8-мия ден от началото на клиничните симптоми и се направи ренгенова снимка, се виждат специфичните изменения на белия дроб.

Когато човек има белодробни проблеми, това не означава, че трябва да влиза в болницата, защото там няма да се направи нищо, освен венозно да му се дадат антибиотици, от които няма никаква нужда

Това, което отличава ковида от другите вирусни инфекции е, че при него дигателната недостатъчност се дължи на засягането на белодробната тъкан от самия вирус. И когато белият дроб се засегне до такава степен, че незасегнатата част не е в състояние да осигурява кислород, тогава този човек трябва да бъде хоспитализиран. В много малко случаи от тези се налага реанимация. За жалост те в повечето случи са без ефект, защото не сме намерили средство, с което ефективно да убием този вирус и да върнем процеса назад.

През октомври и ноември болниците се препълниха от хора, които седяха на опашка с рентгенови снимки. Дори са имаш вирусна бронхопневмония няма как да ти помогнат в болница, ето това е трудно за разбиране.

Дори да имат такава снимка, трябва да си останат вкъщи, да продължат да пият течности, да пият аспирин, супи, ако се чувстват зле – да пият и противъзпалително без да злоупотребяват. Ако възникне дихателна недостатъчност – тогава да търсят помощ. Тук е и ролята на лекарите да отсяват кой може да си седи вкъщи. Това е тънкостта, но за съжаление, една част от личните лекари се отдръпнаха.

Вие сте в тази болница от много дълги години. За тези години как напредна медицината и може ли да отговори на съвременните изисквания?

Когато дойдох през 1983-та, в тази болница имаше 428 легла. Те бяха пълни през цялото време, а състоянието на болницата не беше вървяло надолу. В момента можеше да поеме огромната част, ако не и всички. Тази болница е направена да поема инфекциозно болни. Тя не е направен ада бъде пълна. Тя е като пожарната – най-добре е да бъде празна.Тук имахме две реанимации. За възрастни и за деца. В момента нямаме нито една по чисто бюрократични и глупави причини.

В момента на всеки, на който се наложи дихателна реанимация, е изпращан в други болници, където обаче не го лекуват инфекционисти.

Много хора си мислят, че лечението на инфекциозните заболявания е просто даване на антибиотици, но дяволът е в детайлите. В момента сме се обърнали на селска лечебница, която е добре екипирана. На нас ни липсват основните неща, които правят истинска една такава ключова болница.

Как ще коментирате факта, че според статистиките 80% изкарват вируса без клинични симптоми, се предвиждат масови имунизации?

Не мога да си обясня цялото това налагане на масово прилагане на ваксини. Колкото и да си кривим душата, те не са изпитани по правилата на добрата клинична практика. В бъдеще това може да доведе до много неприятни усложнения и изненади.

Нека всеки, който иска и който му стиска – да се ваксинира. Но товада се налага ваксинира като условие за пътуване или работа. Това е абсурдно и неприемливо. Начин за ограничаване на правата и свободите под най-благовидни медицински цели. Те казват, че ни спасяват и че се грижат за нашето здраве.

Ако се грижихме толкова за здравето нямаше да има Априлско въстание, Балканска война и други, за които много хора са си губили здравето.

Почти преди една година беше регистриран първият случай. Какъв е изводът до момента? Къде сбъркахме и къде постъпихме успешно?

Продължаваме да се държим по същия идиотски начин като в началото. Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. Непрекъснато се изкарват същите плашила – в началото беше Торбалан, сега е Змей Горянин и Триглавата глава.

Един медицински проблем, който не е особено тежък по неизвестни за мен причини се използва за чисто други цели – най-вече финансови и икономически. Хората се манипулират по най-бруталния начин. Някой е получил съобщение свише,че идва. Точно както плашат малките деца с тъмното, така и сега изваждат нови и нови плашила, което ме кара да мисля, че тази „щуротия“ е дългосрочна.

Как ще коментирате големия брой починали, за които се съобщава ежедневно – не само у нас, но и по-света? Вярна ли е, според вас, официалната статистика?

Починали има, това е бедствие. Но например смъртността в САЩ от ковид или с ковид за миналата година е 0. 13%. В света са загинали много повече хора най-вече от недохранване, сърдечни заболявания и ракови заболявания, а за тях никой не предприема нищо.

А тук всички се обсебиха и то хора, които никога не са били обсебвани от такава грижа за човешкото здраве, от желание да спасяват и да затварят. За мен това е необяснимо. Имаме проблем, но за съжаление, но за съжаление ние действаме по един страшно крив и неадекватен начин

Всеки ден в моята страница правя една статистика, която взимам от официалните данни. Там има едни въпросителни, които продължават да си стоят. Средната възраст на хората, които са починали от или с ковид, е над 75 години. Средната продължителност на живота в България е малко под 74 години. Не сме безсмъртни.

Leave A Comment