23.07.2024

До всички шофьори, скоро влиза в сила нов закон за Вас

1 min read

До всички шофьори, скоро влиза в сила нов закон за Вас

Радикални промени за шофьорите предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати в Народното събрание. Те въвеждат тежки ограничения за младите шофьори и нови наказания за старите.

Забранява се на нов водач първата една година, след като  е взел книжка за категория В или В1, да шофира през тъмната част на денонощието – от 22.00 до 06.00 часа.

Освен това новите шофьори няма  да могат да управляват автомобили с мощност над 90 kW. Предвиждат се и по-сериозни ограничения за наличието на алкохол в кръвта. Санкциите започват от установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотици.

Ако млад шофьор бъде хванат като нарушител, след изтичане на наказанието му, отново започва да тече едногодишния срок, за който важат забраните. Проектът предвижда при нарушения да се взима книжката на водача за 6 месеца, но да се взема и книжката на този, който му е дал автомобила.

По-строги санкции има и за старите шофьори. Те предвиждат да се наказва с лишаване от право да шофира за 6 месеца и глоба от 500 лева, ако се установи алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително. Ако концентрацията е над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда, книжката се отнема за една година, а глобата е 1000 лева. При повторно нарушение книжката се отнема за една година, а глобата става от 1000 до 2000 лева. Ако млад водач е с алкохол над 0,1 до 0,5 на хиляда няма да шофира 7 месеца и ще плати глоба от 700 лева. при алкохол над 0,5 до 1,2 на хиляда срокът става една година, а глобата 1500 лева, пише в законопроекта.

Заложена е промяна в закона за движение по пътищата. Тя засяга всички шофьори и целта е по-голяма събираемост на глобите. Тя предвижда освен МВР и работодателят да може да ни връчи фишовете за пътни нарушения.

Според собственици на фирми по този начин се вменяват допълнителни задължения на бизнеса, за които те ще трябва да наемат още работници.

Бившият началник на КАТ Тенчо Тенев пък определи предложението като „неразумно“. „Грубо казано глупости. Не може един работодател да иска от подчинената му шивачка да си плаща глобите към държавата. Има държавни институции. Това е поверителна информация“, коментира Тенев.

Предлага се още фишовете да могат да бъдат изпращани и по електронен път. От МВР засега не коментират предложенията си. Направи го финансовият министър Асен Василев: „В момента събират под 50% от глобите и фишовете. Според мен всичко, което може да повиши събириаемостта от нарушителите, трябва да се приложи. Ние се борим да се направи електронно връчване, това е ефективна мярка“.

А ако откажем да вземем глобата си, то тогава човекът, който се е опитал да ни я връчи, ще трябва да върне разписката в МВР. За това обаче са необходими два подписа – неговия и този на свидетел.А ако откажем да вземем глобата си, то тогава човекът, който се е опитал да ни я връчи, ще трябва да върне разписката в МВР. За това обаче са необходими два подписа – неговия и този на свидетел, пише Би Ти Ви

 

Поправки в Наказателния кодекс, публикувани в бр.67 на “Държавен вестник” вече допускат конфискацията на автомобилите на пияни шофьори. Отнемането на колите на водачите, употребили алкохол или наркотични вещества, ще става след показания на дрегера над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ

Промените описват четирите случая, при които се стига до конфискация на автомобила:

– 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
– 2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.
– 3. Ако управлявате автомобил след употреба на “наркотични вещества или техни аналози”. Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.
– 4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

Притесненията от влизането в сила на тези промени идват от ненадеждните наркотестове, които понякога реагират на различни медикаменти. Освен това тестовете дават показания и когато употребилият марихуана шофьор е пушил преди повече от седмица.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.