13.06.2024

Днес Ви питаме: Колко трябва да бъде заплатата на 1 депутат?

1 min read
done

Днес Ви питаме: Колко трябва да бъде заплатата на 1 депутат?

В последните няколко дни най-обсъжданата тема в политическият свят е депутатската заплата. Според официалните данни, новите ни народни представители стартират със 7000 лв. възнаграждение, което за милиони българи е средният годишен доход.

Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ внесе в Народното събрание проект за решение, с което поискаха заплатите да бъдат силно намалени – от 3 средни работни заплати плюс надбавки, да бъдат намалени на 1400 лв. – една средна работна заплата за страната. Това съобщи на трибуна в парламента председателят на групата Мая Манолова.

Манолова предлага освен заплатите на депутатите, да бъдат орязани значително и възнагражденията на министър-председателя и неговите заместници, както и на шефовете на агенции и лицата, които заемат висши публични длъжности. Парите, които ще бъдат спестени от заплати, пък ще бъдат насочени към Министерството на труда и социалната политика и използвани за лични асистенти за хората с увреждания.

Мика Зайкова също изрази мнение по темата:

На депутатите се плаща повече за трудов стаж, отколкото на обикновените хора… Затова си мисля, че най-малкото, което можем да направим, е да замразим заплатите, докато трае кризата. Това каза депутатът от ”Има такъв народ” Мика Зайкова в ефира на Нова телевизия.

Тя поясни, че основната заплата на най-обикновен депутат, който не участва в никаква комисия, е 3 средни брутни работни заплати.

Зайкова определи добавката от 50 лв. към пенсиите като „подигравка“.

„От 2008 г. те не са преизчислявани. В нашата програма предлагаме на всеки 5 години това да се случва. Пенсиите трябва да се преизчисляват на база среден осигурителен доход или за 2017 г., или за 2018 г. По-добре е годината да е 2018-а, защото има излишъци“, каза още депутатът от ИТН.

Ние от 365 Новини Ви питаме: Колко според Вас трябва да бъде заплатата на 1 депутат. Моля споделете с нас по-долу в коментарите Вашето мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.