• Home
  • Днес е лято, но от утре се гответе за зима! Живакът пада, ще натрупа и сняг – ето къде:

Днес е лято, но от утре се гответе за зима! Живакът пада, ще натрупа и сняг – ето къде:

Днес е лято, но от утре се гответе за зима! Живакът пада, ще натрупа и сняг - ето къде:

Днес се радваме на истинско лято навън, но буквално до часове времето отново ще ни изненада !

Нов средиземноморски циклон ще определя времето у нас и на Балканите. На много места се очакват валежи от дъжд, а със застудяването, валежите над планинските райони ще са и от сняг. 

циклон

Очаква се да се образува и снежна покривка.

Възможни са и слаби валежи от сняг и над София. Такава смразяваща прогноза направиха синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

карта Метео Болканс

Височина на нулевата изотерма, по данни на SPM модела.  В неделя и в понеделник, през нашата страна ще премине студен атмосферен фронт свързан със средиземноморски циклон.

модел валежи

Облачността от запад-северозапад бързо ще се увеличи и на много места отначало над западните райони, а до края на деня в понеделник и над източните ще започнат валежи от дъжд, като позначителни ще са процесите над Централна и Източна България, където се очаква и гръмотевична дейност.

гръмотевична дейност

Почасови валежи от сняг. Валежите над София са под въпрос! Данни: SPM модел 

Над тези райони ще се образува и значителна валежна обстановка, а с понижението на температурите по високите западни полета и планински райони, дъждът ще се примесва със сняг. Вятърът в Дунавската равнина отново ще се ориентира от северозапад, до временно силен, и с него ще прониква нова порция по-студен въздух.

Очакваните максимални стойности ще са между 20-23°С. По-студено ще е над районите със северозападен вятър – до 13-14°С.

Температурите до вечерта в понеделник навсякъде ще се понижат и ще са под 10°С.

средиземноморски циклон

Синоптиците заявиха още, че над 60% в вероятност от снеговалеж в южните квартали на София. Моделите прогнозират възможни валежи от сняг над столицата, и то през нощта срещу понеделник. „Виждаме почасови валежи от сняг на 25.03 в 03 часа българско време. Валежите от сняг над София засега са под въпрос“, казаха синоптиците.

Leave A Comment