13.06.2024

Деца и внуци пребиват родителите си, а те крият от срам

1 min read
done

Съпруг преби жена си пред болница, тя звънна на полицията, но отказа да пусне жалба

Деца и внуци пребиват жестоко и тормозят психологически родителите си, а те крият от срам. Дори да позвънят за помощ на тел. 112, после категорично отказват да подават жалби срещу тях. Мотивът винаги е един и същ: „Дете ми е, не мога“. Това разкриха пред „Телеграф“ криминалисти, които работят по случаи на домашно насилие, информира Монитор.

По думите им това е най-новата тенденция по време на втората вълна от COVID-19, която затвори в домовете им хиляди семейства. „Мъжете, които пребиват жените си, а посягат и в нередки случаи на децата, са еднакъв брой. Те не се променят и не зависят от епидемията от коронавирус. Но сега, особено през ноември, когато хората останаха повечето у дома, има все повече случаи на деца и внуци, които посягат на родните си майки, бащи, баби и дядовци“, допълниха полицаите.

От МВР отчетоха, че сега – през втората вълна на смъртоносния вирус, има по-малко случаи на домашно насилие в сравнение с първата, която беше от март до май. Тогава сигналите през тел. 112 са били 4875, а заповедите за защита – 556. Данните обаче абсолютно не кореспондират с истинското положение, тъй като жертвите категорично не искат никой да знае за болката им и мълчат. 80% от тях не подават жалби, а по закон, за да се издаде заповед за защита, трябва първо да се оплачат в полицията.

„Случаите на домашно насилие през втората вълна на пандемията наистина намаляват. За ноември имаме 12 нови сигнала и 4 молби за защита. През октомври бяха 9 и 4 молби. За сравнение през септември са 11 сигнала и 4 молби, а през август – след отпускане на първите мерки – 22 сигнала и 8 молби“, каза Женя Петрова от асоциация „Деметра“, която оказва помощ на жертви на насилие. Тя разказа за ужасяващ случай на брутална агресия от син към майка му – инвалид, разиграл се в пика на втората ковид вълна. Мъжът бил безработен и нямал никакви доходи. Майка му пък взимала храна от социалния патронаж и скромни помощи. Извергът редовно я биел и тормозел, за да ѝ вземе яденето. Последният път – само преди няколко седмици, обаче прекалил с юмруците. Възрастната баба била вкарана в болница с няколко сериозни травми. След изписването дъщеря ѝ разбрала какво се случва и я прибрала у дома да се грижи за нея. „Повечето родители и най-вече майките, дори да започнат полицейско или съдебно производство срещу децата си, после се отказват. Притесняват се дали синът или дъщерята ще живее на улицата и в крайна сметка отново ги приемат обратно. Тормозът и побоите обаче също се връщат“, отбеляза Петрова.

Не са малко и случаите, при които внуци обират и изнасят всичко ценно от домовете на своите баби и дядовци и го продават. Ако възрастните хора се дърпат и правят забележки, ги пребиват. В разгара на втората вълна на пандемията в Пазарджишко има два такива случая. Единият е в с. Ивайло. Там внук наркоман буквално оголил дома на баба си, рязал и различни метални предмети, за да ги продаде за скрап. Когато отчаяната пенсионерка подала сигнал на тел. 112, а полицаите отишли на място, заварили скелето на асмата разрязано и подготвено за изнасяне. Бабата обаче се разплакала и не подала сигнал, за да не арестуват внука. При втория случай от с. Сарая по същия начин внук, но комарджия, обирал регулярно дома на дядо си, а после го биел, ако не си даде и пенсията. Там сигнал също не е пускан.

Само преди четири дни в София се разигра един от най-бруталните случаи на домашно насилие в хода на втория частичен локдаун, споделиха полицаи. Съпруг от провинцията довел жена си на лекар в ортопедията в Горна баня. Точно пред болницата обаче се изнервил по незначителен повод и буквално помлял жената. Тя успяла да се отскубне и със сетни сили се скрила в близката бензиностанция на ОМВ. Позвънила на тел. 112 и поискала помощ. Незабавно полицаи от 6-о РПУ реагирали, но минути по-късно жертвата се обадила отново. „Размислих. Няма да подавам жалба. Тръгваме си обратно към къщи“, казала през сълзи тя и затворила телефона. Седмица преди нея пък млада жена обаче се престрашила и подала сигнал в полицията. Споделила, че мъжът, с когото живеела на семейни начала, години наред я биел редовно. При последния ужас я блъскал с юмруци в лицето. Тормозът бил ежедневие, но мислела, че няма да оживее, ако още един път ѝ се случи, и се изнесла. По подобен начин реагирала и друга жена, която била плашена с убийство пред двете ѝ деца от насилника съпруг. Полицаи коментираха, че най-често извергите употребяват алкохол, наркотици или имат друга зависимост.

Мъж вика ченгета да се разправят с жена му, гонела го от вкъщи

Куриозен случай на домашно насилие, но от жена към мъж, се разиграл точно в пика на втората ковид вълна в Пазарджик. Около полунощ на тел. 112 позвънил притеснен мъжки глас. Човекът извикал полиция да отиде в дома му, където се е развилняла съпругата. „Извиках ви вас да се разправяте с нея, защото ако я набия, после мен ще арестувате и обвините за домашно насилие“, ожалил се подпийналият човек. Съпругата му пък се оказала още по-пияна и се държала агресивно към всички. Опитала да ги гони, но в крайна сметка униформените я умилостивили, сдобрили ги и не се стигнало до гонене на мъжа.

Съдят изверг, убил приятелката си с ритници

Изверг уби приятелката си от бой във Варна точно в пика на първата ковид вълна през март, а сега го дават на съд. 30-годишният мъж имал връзка от пет години с жената. На 9 март двамата отишли на гости на техен общ приятел. След като пийнал, насилникът се ядосал на гаджето си и му ударил силен шамар. От удара момичето паднало на земята, а той започнал да я рита в корема и гърдите. Домакинът пък извикал полиция. Още преди да дойдат полицаите, извергът си тръгнал. Пред ченгетата жената не посмяла да натопи половинката си и се прибрала у дома. След няколко дни приятелят на двойката отишъл в дома й, за да види как е жената. Тя не можела да ходи от болки в гърдите. Откарали я в болница „Св. Анна“, но издъхнала. Варненската прокуратура е повдигнала обвинение на 30-годишния насилник, което е за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда. Ако се докаже вината му, побойникът може да лежи в затвора от 2 до 8 г.

Килия за гард помлял бебето на любовницата

Млад охранител от столична фирма отива за постоянно в ареста по обвинение, че е пребил с особена жестокост 3-годишното дете на любовницата си. Гнусното престъпление стана миналата седмица, а от прокуратурата обявиха, че побоят е нанесен, докато детето е в дома на 30-годишния охранител. Той имал интимни отношения с майката, която обаче имала здравословен проблем. Тя живеела с детето си в апартамент в кв. „Захарна фабрика“. Във фаталния ден обаче били в апартамента на гарда. Той удрял детето по главата и тялото, като му нанесъл телесни повреди на рамото, ръката и главата. Преди ден Софийският районен съд го остави за постоянно в ареста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.