23.07.2024

Цветна райска градинка грейна на покрива на панелен блок в България

Цветна райска градинка грейна на покрива на панелен блок в България

Хората от блок 119 на русенския квартал „Чародейка“ са направили от покрива на своя панелен блок истинска райска градина.

Така че съоператорите вече се събират на кафе и раздаване не пред входа, в центъра на града или в близките заведения, а сред професионалното озеленяване на покрива.

 

 

Идеята за красивия проект дава Петя Михайлова. Тя е историк от училище „Васил Левски“ в града и живее в дълги години в блок 119. Сигурно не е било трудно да прикани своите съучастници да обобщят общото усилие на неизползваемото асфалто пространство. Това е първият зелен покрив в крайдунавския град.

Не си мислете, че парите са събирани от врата на врата в входа! Съвсем наскоро предприемчивите съседи кандидатстваха със собствен проект в конкурса „Направи си сам“ на еко съюза „За земята“ и … спечелили. Тяхното начинание е подкрепено с награда от 2000 лева.

 

 

Етап от изграждането :

Съкоператорите решиха да оформят покривната градина със зеленина едва след края на лятото, защото се притесняваха, че растителността няма да се захване и да оцелее под жаркото слънце и високите температури.

Действията им бяха съгласувани с регионални специалисти от Община Русе, от които се поставиха специална хидроизолация, върху която бяха поставени слоеве от цветя и малките декоративни шишарки.

 

 

„Аз ще съм първият пострадал, ако при напояване им стана теч, живея на последната етаж“,

с усмивка коментира новото почивно приспособление Петя Михайлова, която освен по история преподава и в часовете по география в русенското училище „Васил Левски“. Учителката се надява, че примерът на блок 119 ще бъде заразен и доста панелни сгради не само в Русе ще озеленят своите сиви асфалтови покриви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.